Откриха неизвестно произведение на Бетовен
Откриха неизвестно произведение на Бетовен / снимка: БГНЕС, архив

Неизвестен до момента аранжимент на Бетовен за стар химн беше открит след 192 години.

Композиторът написал хармония за грегорианското песнопение Pange Lingua и променил мелодията му, съобщи професорът от университета в Манчестър Бари Купър. Откъсът бил написан в нотна тетрадка, но преди бил смятан за упражнение или композиция за друго произведение.

Проф. Купър познал мелодията на химна и установил, че произведението с времетраене от две минути е неизвестна до момента творба на Бетовен. Купър, който е водещ експерт по творчеството на Бетовен, заяви, че това е рядък случай, в който композиторът пише религиозна музика, предава БГНЕС.

"Бях много изненадан, когато открих това, не смятах, че той е написал нещо подобно", заяви проф. Купър. Нотната тетрадка, която се съхранява в Берлинската държавна библиотека, датира от около 1820 г. Тя била транскрибирана и публикувана през 2010 г. Проф. Купър съобщи, че учениците на Бетовен не са открили произведение по-рано, защото "то изглеждало като поредица от ноти".

Химнът ще бъде изпълнен в университета в Манчестър. Това ще стане 14 години след като проф. Купър предизвика противоречие в света на класическата музика, като създаде Десета симфония, основана на незавършени произведения на Бетовен.