„Островът” за Михаил Мутафов и Камен Калев
„Островът” за Михаил Мутафов и Камен Калев / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency
Островът за Михаил Мутафов и Камен Калев
45652
Островът за Михаил Мутафов и Камен Калев
  • Островът за Михаил Мутафов и Камен Калев

"Островът" е по-провокативен, по-свободен в интерпретациите, по-концептуален филм. Темата за интерпретацията е заложена в самия сценарий, разказа пред Драгомир Симеонов режисьорът Камен Калев. "Ти виждаш това, което искаш да видиш", добави Калев, като цитира ключова реплика от новата лента.

Премиерата на "Островът" е на 10 октомври на голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов" в София. Летисия Каста, която изпълнява главната женска роля във филма, няма да присъства, тъй като в момента снима филм в Холивуд.

От 14 октомври "Островът" ще бъде по кината в цялата страна. Часове преди официалната премиера, режисьорът Камен Калев и актьорът Михаил Мутафов гостуваха в Следобедният блок на Дарик.


Камен Калев за причините премиерата на "Островът" да е в именно Народния театър

От доста време имаме разговори с колеги. Последните филми, които се направиха, като че ли страдат от това, че си нямаме място, което да е малко по-уютно, по-представително за този по-специален случай да събереш приятели и да споделиш радостта от филма.

Много се надяваме тази вечер всичко да мине добре, и технически; и наистина да имаме един ден това място, за което сме мечтали, но да е оборудвано с постоянна кинотехника, която да гарантира качеството на прожекцията.

Михаил Мутафов за изживяването да е в театър за филмова премиера

Това дава приятно разнообразие в моята професия, защото все пак те са доста различни като изкуства. Стимулиращо и приятно изживяване е, когато редуваш театрални премиери с филмови. Иначе човек се забива на едно място и това не влияе добре, хубаво е, когато има разнообразие.

Островът за Михаил Мутафов и Камен Калев
netinfo

Защо Михаил Мутафов предпочита живота във Варна

Пътувам, в събота и неделя ще имам премиера на една пиеса в 199. Пътувам, но... харесвам повече Варна. Тук е притеснително, малко ми е уморителна София. Уморява ме. Иначе градът е гот за живеене за хора, които обичат да са сред множеството. По-добре се чувствам във Варна, край морето.

Михаил Мутафов за ролята на фараджията в "Островът" на Камен Калев

Това е един своеобразен катализатор за главния герой, срещата с този човек го променя. За разлика от другите герои той е човек без биография, той е без минало и без бъдеще - така стои в сценария. Особен герой е. Това, което ми харесва в тази роля, е, че има голяма свобода. Дори като професия не знаем какъв точно е, освен че е пазач на фара. Не се говори за жена, за деца - това дава свобода, човек може да си фантазира различни неща, което е много хубаво.

Фантазира ли Михаил Мутафов, докато чете сценария

Фантазирах, как да не фантазирах, Камен да каже не съм ли фантазирал (смее се). Предлагах му някои неща. Аз бях на острова през цялото време за разлика от другите актьори.

Островът за Михаил Мутафов и Камен Калев
netinfo

Камен Калев за очакваните отзиви за филма "Островът"

Това, което е заложено в сценария, е темата за интерпретацията изобщо - как виждаме нещата. В един ключов момент в предаването Big Brother главният герой се обръща към героинята на Летисия с думите: "Ти виждаш това, което искаш да видиш". И така е с всички. В случая с предаването Big Brother имаш x брой зрители, които виждат x брой неща. Всеки вижда това, което го интересува и това, което може да види. Така е и с отзивите, особено за този филм. Малко по-провокативен, по-свободен в интерпретациите, по-концептуален донякъде. Имаше различни отзиви, от най-поощряващи до ядосани зрители и критици, които не се съгласяваха с филма. Но това е част от нашия филм.

В аудио файла можете да чуете цялото интервю с Михаил Мутафов и Камен Калев от Следобедният блок на Дарик в деня на българската премиера на "Островът". Филмът беше представен и в рамките на Петнадесетдневката на режисьорите на кинофестивала в Кан тази година. Това е второто участие с пълнометражен филм за Калев на фестивала. През 2009 там беше селектиран и дебютният му филм "Източни пиеси".