Netflix вече е в България
Netflix вече е в България / Guliver/Getty Images

Американската компания доставчик на онлайн видео услуги Netflix (Нетфликс) обяви, че разширява присъствието си в 130 нови страни. Така услугите й вече се предлагат в 190 страни по света, включително в Русия и Индия, но не и в Китай, съобщи Франс прес.

"Днес присъствате на раждането на нова световна мрежа за гледане на телевизия през интернет", заяви съоснователят и изпълнителен директор на стрийминг услугата Рийд Хейстингс на годишното изложение за потребителска електроника (Consumer Electronics Show - CES) в Лас Вегас.

Netflix позволява срещу месечен абонамент потребителят да получи достъп до голям каталог от филми и сериали, които да гледа в удобно за него време, стига да има интернет. Сега услугата, която вече е достъпна и в България, се ползва от 70 милиона потребители.

"Докато ме слушате как говоря, услугата става достъпна в почти всички страни в света, с изключение на Китай, където се надяваме да можем след време да заработим", допълни Хейстингс.

Netflix първоначално бе услуга за наемане на филми на дивиди, изпращани по пощата, но през 2007 г. се преориентира към стрийминга. Компанията бързо се разпространи извън САЩ, първо в Канада, а след това влезе на пазари в Латинска Америка, Европа, Австралия, Нова Зеландия и Япония.

Източник: БТА