/ iStock/Getty Images
Хъркането е огромен проблем при двойките. То пречи и е вредно не само за партньора, който не може да спи заради силния шум, но и за самия хъркащ, тъй като е сигнал, че нещо с тялото ни не е наред.

Ние не сме лекари и няма да даваме такива заръки, но ще ви дадем няколко дребни и лесни съвета, с които поне да се опитате да намалите или предотвратите хъркането.

Позиция на сън

Спите ли по гръб вечер? Опитайте да лягате повече на една страна. Позицията на тялото може да окаже огромно влияние на съня и съответно хъркането.

Контрол на теглото

Излишните килограми могат да допринесат за хъркането, затова поддържането на здравословно тегло може да помогне.

Алкохол и успокоителни

Избягвайте алкохола и успокоителните (ако е възможно) преди сън, тъй като те могат да отпуснат прекалено мускулите на гърлото и да увеличат хъркането.

Настройка на околната среда

Използвайте овлажнител за въздух, за да предотвратите изсушаване на носната лигавица, и се уверете, че спалнята е добре проветрена преди сън.

Промени в храненето

Опитайте да избягвате тежките храни и млечни продукти преди сън, тъй като те могат да увеличат хъркането.

Дихателни упражнения

Практикуването на дихателни упражнения или йога може да укрепи мускулите на гърлото и да намали хъркането. Има огромно разнообразие от видеа в мрежата по темата. 

Проверка на носната проходимост

Ако имате хронични назални проблеми, като алергии или запушен нос, потърсете лечение.

Консултация с лекар

Ако хъркането продължава, е добре да се консултирате с лекар, за да проверите за възможни медицински причини, като не е изключена и сънна апнея.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня