Не мийте пилето преди готвене
Не мийте пилето преди готвене / Thinkstock/Getty Images

Въпросът дали суровото пиле трябва да се мие преди готвене се разисква отдавна. В отговор на дебата експерти от британската Агенция за безопасност на храните отправят обществен призив хората да преустановят тази практика заради риска от разпространението на бактерии, причиняващи хранителни отравяния, съобщават Франс прес и в. "Дейли експрес".

Чрез видеозапис, озаглавен "Истината за кампилобактер", от агенцията "обявяват война" на бактерията, която причинява чревни инфекции. Като цяло те са с благоприятен изход, но могат да се окажат фатални сред най-уязвимите групи - малки деца, възрастни хора и индивиди с отслабена имунна система.

Бактерията кампилобактер е отговорна за повечето случаи на хранително отравяне. Според британската Агенция за безопасност на храните четири от пет случая са причинени от заразено пилешко месо. Симптомите на инфекцията са коремна болка, остра диария и повръщане, като в някои случаи има опасност от по-сериозни здравословни проблеми.

Според нови данни, цитирани от агенцията, 44 процента от британците мият пилешкото месо преди топлинна обработка. Експертите предупреждават, че при тази практика има риск чрез пръските вода бактериите да се разпространят по ръцете, дрехите, работния кухненски плот и съдовете.

Източник: БТА