/ ThinkStock/Getty Images
Разработеният от Китай най-голям в света самолет-амфибия Ей Джи 600 направи първия си полет в град Чжухай (провинция Гуандун, Южен Китай). Китайската
централна телевизия съобщи, че той е бил във въздуха около час.
 
10-те най-големи самолета в света

Според данни на телевизионния канал, за да набере скорост за излитане на Ей Джи 600 са му били необходими около 600 метра по пистата. При изпитанието самолетът се е издигнал на височина от около 2500-3000 метра, след което направил няколко маневри, включително намаляване на височината и имитация на заход за кацане. Разработчиците на новия самолет коментираха, че основната цел е била да се провери сигурността и функционирането на бордните системи.

Плановете на Китай за най-големия в света самолет амфибия (ВИДЕО)

Самолетът амфибия е създаден от Китайската авиостроителна корпорация за нуждите на гражданската авиация. Той е конструиран специално за борба с горски пожари и издирвателно-спасителни операции. Противопожарната му модификация може да пренася 12 тона вода. Самолетът ще има и пътнически, и товарни варианти, уточни ТАСС. https://twitter.com/ChinaAvReview/status/944798052639842304 Според главния конструктор на Ей Джи 600 вече са направени 17 поръчки за новата машина, който ще бъде пуснат в действие не по-рано от 2021 година, след като премине всички процедури по сертифициране.
БТА