Самолетите са едни от най-възхитителните изобретения на човека. Те са резултат на десетки години проучвания, работа и отдаденост. Малко или много самолетите пораждат възхищение във всеки един от нас.

Вижте 10-те най-големи самолета в света

Airbus A300-600F

Това е пътнически самолет, който е разработен и произведен от Airbus. Произведен e през 1969 г., a първият полет е извършен през октомври 1972 г. Той може да побере 266 пътници. Разстоянието, което изминава с едно зареждане е 7540 км.

Китай ще произвежда най-големия в света самолет-амфибия (ВИДЕО)

Tupolev ANT-20

Този самолет е съветска изработка. Притежава цели осем двигателя. Произведен е през 1930г., а неговият размах на крилете е подобен на този на модела Boeing 747.

The Boeing 747 Dreamlifter

Товарен самолет с широко тяло. Той се използва за транспортирането на компоненти на въздухоплавателни средства до монтажните заводи на Boing от източници от целия свят. Това предполага, че носи на изключително голям товар.

Великите българи: Асен Йорданов, който конструира „Боинг"

Boeing 747-8

Това е реактивен пътнически самолет с широко тяло, разработен от Boeing Commercial Airplanes. Официално обявен е през 2005г., 747-8 е трето поколение на 747, с удължен фюзелаж, преработени крила и подобрена ефективност. Той е най-голямата версия на модела 747 и е най-големият търговски самолет построен в Съединените щати, както и най-дългият пътнически самолет в света.

Изобретателите, които позволиха на човека да полети

Boeing 747

Boeing 747 e търговски и товарен джет самолет, често споменаван с първоначалните си псевдоними - Jumbo Jet и Кралят на облаците. Неговата отличителна "гърбица" го поставя сред най-разпознаваемите самолети в света. Първия му полет е осъществен през 1970 г.

Antonov An-22

An-22 е тежък военен транспортен самолет проектиран в Съветския съюз. An-22 се появява за първи път публично извън Съветския съюз през 1965г. на Paris Air Show. От тогава, моделът е широко използван в големи военни и хуманитарни въздушни мисии.

Antonov An-124

An-124 е един от най-тежкотоварните серийно произвеждани самолети в света. В продължение на време, на запад е бил известен като An-40 и An-400. От създаването му през 1982г. са произведени 56 самолета, от които в експлоатация са 49. Такива самолети в момента се използват в Русия, Украйна, ОАЕ (Обединени Арабски Емирства), Либия и НАТО. Предназначен е за превоз на войски, бойна техника и свръхтежки товари.

Boeing 747-8L

Разполага с 467 места - с 51 повече от своя предшественик, но по-малко от 525-те седалки на най-големия пътнически самолет в света Airbus А380, който е негов основен конкурент. L версията изразходва два пъти по-малко гориво и предлага повече комфорт на пътниците. Освен това самолетът има нови крила, нова опашка и нова пилотска кабина, а двигателите му са последен писък на технологиите.

Airbus A380

А380 е двупалубен, четиримоторен широкофюзелажен самолет. Произведен е от европейския авиационен консорциум Airbus. А380 е един от най-големият пътнически самолет в света и много летища бяха обновени с цел да поемат големите му размери. Той прави първия си изпитателен полет на 27 април 2005г. от Тулуза, Франция, а първия си граждански полет на 25 октомври 2007 от Сингапур до Сидни.

Antonov An-225 Mriya

Мрия е транспортен самолет, клас 1, произведен в Украинската ССР в края на 80-те години на XX век. Произведен е в Авиационния научно-технически комплекс „Антонов" и понастоящем e най-големият самолет в света. Максималната товароспособност на Mriya е 275 т., с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1 377 kN (килонютона), което го прави най-мощния самолет на Земята.