Искате ли утрото ви да започва с бодро настроение и тонус, а денят да е ведър и пълноценен? Има един лесен начин да постигнете това и то без много усилия. Започнете всяка сутрин да пиете една чаша вода, в която сте добавили сока на половин лимон. Изглежда елементарно, но ефектът е гарантиран.

Стимулира  имунната система

Лимоните притежават високо съдържание на витамин С и калий. Витамин С се справя чудесно в борбата с настинките и вирусите, докато калият стимулира мозъка, подпомага правилното функциониране на нервната система  и регулира  кръвното налягане.

15 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

Балансира нивото на рН

Организмът ни е съставен предимно от вода, а водната среда има киселинни и алкални свойства, които се измерват със скалата на pH. Вярвате или не, лимоните са абсолютно алкална храна, въпреки че на вкус са кисели. Вътре в телата ни са алкални и не създават абсолютно никаква киселинност при метаболитните процеси.Ето защо лимонената киселина успокоява стомаха и организма.

вода с лимон
ThinkStock/Getty Images

Помага за регулиране  на теглото

Това може би е най-добрият мотив, за да започнем консумация на вода с лимон рано сутрин. Жълтият плод съдържат пектин в големи количества, който помага в борбата с глада. Доказано е, че хората, които поддържат диета, включваща по-кисели на вкус храни, отслабват значително по-бързо.

Лимонът – безценният плод за тялото и домакинството

Подпомага храносмилането

Топлата вода стимулира перисталтиката на стомашно-чревния тракт. Те подпомагат мускулните контракции  на чревните стени, които придвижват храната към отделителната система. Лимонът и лаймът също имат високо съдържание на витамини и минерали и притежават свойството да разхлабват при постъпили токсини в храносмилателния тракт.

Действа като естествен диуретик

Лимоновият сок помага за изчистване на непотребни хранителни материали, тъй като плодът увеличава скоростта на отделяне на урина. Това кара токсините да се разграждат с по-бързи темпове, което поддържа пикочните пътища здрави.

Пет лесни начина да подобрите здравето си (ВИДЕО)

Изчиства кожата

Витамин С помага за намаляване на бръчките и подобряване еластичността на кожата. Лимонената вода чисти токсините от кръвта, което помага да запазите кожата на тялото и лицето си нежна, гладка и чиста.

Привикването към навика да пием чаша топла вода с лимон сутрин в продължение на един месец може коренно да промени деня ни. Тогава не бива да ни учудва фактът, че ще започнем да виждаме утрото в нова светлина.

Вижте още:

Още неподозирани ползи от лимоните (ВИДЕО)

Любимите плодове на богатите викторианци

Седем причини да пиете топла вода всяка сутрин

Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук