/ iStock/Getty Images
Ако попаднете на продавач с брада в магазина, е по-вероятно да извадите портфейла си и да направите покупка, пише сп. "Джърнъл ъв бизнес рисърч", позовавайки се на американско изследване, което показва, че логиката на еволюцията е приложима и в маркетинговата сфера.

До този извод са стигнали специалисти от университета на Сейнт Едуард и Тексаския университет, които изучават ролята на външността в маркетинга.

iStock/Getty Images

За целите на проучването изследователите са проследили броя на сключените сделки, впечатленията от опита и надеждността на продавача и удовлетворението от покупките въз основа на това дали той е бил с брада или не.

Специалистите са установили, че брадатите продавачи се струват на купувачите по-опитни и надеждни.

ThinkStock/Getty Images

Оказало се също, че този ефект не зависи от сферата или мястото на продажба, етническата принадлежност на продавача или неговата привлекателност като цяло. В областта на онлайн рекламата честотата на кликане също е била по-висока, ако в кадъра има брадат мъж.

"Брадите могат да идват и излизат от мода по отношение на физическата привлекателност, но от еволюционна гледна точка те винаги са сигнал за мъжественост, зрялост, ресурси, компетентност, лидерство и статут", казва Сара Митал от изследователския екип.
БТА