Музикалният ни вкус определя дали сме състрадателни (ВИДЕО)
Музикалният ни вкус определя дали сме състрадателни (ВИДЕО) / ThinkStock/Getty Images

Ако предпочитате баладите пред попа и релаксиращата музика пред шумния рок, вероятно сте любезен и състрадателен човек, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на новозеландско изследване.

Учени от Нов Южен Уелс анализираха характерите на група доброволци, като проследиха и музикалните им вкусове. Резултатите показаха, че около 50 процента от тях слушат тъжни песни, като на Сам Смит и Адел, пише БТА.

Акустичните качества на такава музика предизвикват сходна емоционална реакция като тъжния човешки глас. Тези доброволци са с най-висока оценка за състрадателност, както и за откритост и любезност.

Тъжната музика напомня на хората за ситуации, в които някой е дошъл при тях за съвет или подкрепа. Това предизвиква състрадание.

"Може да не осъзнаваме богата история на връзките, които правим през живота си между музиката и чувствата", каза проф. Емъри Шубърт от екипа и допълни: „Ако знаем, обаче как музиката ни въздейства, може да станем способни да променяме настроението си с нея."

Предишно изследване на японски учени установи, че тъжната музика кара хората да се чувстват по-добре, защото започват да харесват това чувство и осъзнават, че то не застрашава сигурността им.