Валерий Гергиев и Путин
Валерий Гергиев и Путин / БТА
Операта "Дама Пика" в Миланската скала ще бъде дирижирана от Тимур Зангиев, който заменя Валерий Гергиев, отказал да се дистанцира публично от руското нашествие в Украйна, предаде Франс прес.

Представлението е на 5 март.

Директорът на театъра Доминик Майер е изпратил писмо на Гергиев, за да го "информира, че "Ла Скала" ще повери на нов диригент" операта "Дама Пика" на Чайковски, става ясно от разпространено съобщение. 
    
Младият колега на Гергиев и негов сънародник Тимур Зангиев (27 г.) "вече е дирижирал част от репетициите" и е бил "високо оценен от оркестъра". 
Филхармоничният оркестър на миланския театър обяви вчера, че е заменил Валерий Гергиев за концерта си на 7 март с музикалния директор на миланския театър Рикардо Шайи. 

Ден след руската инвазия в Украйна директорът на Ла Скала Доминик Майер и кметът на Милано Джузепе Сала призоваха Валерий Гергиев, смятан за близък до Владимир Путин, публично да призове за "мирно решение" на конфликта. 

"След като не получихме отговор шест дни по-късно и три дни преди представлението,  е необходимо друго решение", обясниха от миланския оперен театър. 
Миланската скала "потвърждава близостта си с украинските граждани, които са жертви на агресията, и с многото руснаци, които смело в последните дни осъдиха войната".

След началото на руската офанзива в Украйна, много оркестри и фестивали в Европа и САЩ анулираха ангажиментите си с Валерий Гергиев, като сред тях са Парижката филхармония и "Карнеги хол". 

Диригентът бе удостоен през 2013 г. с орден "Герой на труда на Русия" от президента Владимир Путин.
 
БТА