Мания по Путин развиха в Сърбия
Мания по Путин развиха в Сърбия / netinfo

Някога Йосип Броз Тито, маршал и три пъти народен герой, имаше във всяка република на бившата Федеративна република Югославия по един град на своето име, а всеки град и село посвещаваше главната си улица на името на “най-големия син на народа и народността”.

В Сърбия и Слободан Милошевич не се е ползвал с толкова голяма почит. Засенчи го обаче президентът на Русия Владимир Путин, пише сръбският вестник ”Блиц”.

Путин вече е обявен за почетен гражданин на Сомбор, Върбас, Лозница, Рашка и Апатин, а инициатива да получи почетна титла е подета в Нови Сад, Кикинда и Ниш. Тази “путиномания” прокараха общинските съветници от редиците на Сръбската радикална партия с подкрепата на социалистите, а в някои случаи и членовете на Демократическата партия на Сърбия в споменатите общини.

В Ниш инициаторът е лично кметът на града Смилко Костич. Някога тази титла се даваше рядко, припомня изданието. Така например титлата почетен гражданин на Белград за последен път е връчена през 1985 г. на тогавашния президент на Танзания.

В списъка на почетните граждани фигурират имената и на диктатори като Николае Чаушеску, Леонид Брежнев, Ким Ир Сен. Освен Франсоа Митеран, бивш президент на Франция, нито един западен политик не носи титлата почетен гражданин на Белград.