/ Gulliver/Getty Images
Лора Дърн, чиято кариера в Холивуд продължава над четири десетилетия, спечели първия си „Оскар“ - за ролята на безскрупулна и манипулативна адвокатка във филма „Брачна история“ на режисьора Ноа Баумбак.

„Това е най-хубавият подарък за рожден ден“, сподели в благодарствената си реч Дърн, която днес става на 53 години. Призьорката не пропусна да благодари и на родителите си - известната актьорска двойка Брус Дърн и Даян Лад.

Златната нощ на Оскарите: Кои са големите победители

Лора Дърн беше смятана за фаворитка за поддържаща женска роля, след като спечели „Златен глобус“ и наградата на актьорската гилдия.

Дърн се съревноваваше за „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля с Кати Бейтс за „Случаят Ричард Джуъл“, Скарлет Йохансон за „Джоджо Заека“, Флорънс Пю за „Малки жени“ и Марго Роби за „Бомба със закъснител“.
  За израсналата в Холивуд Лора Дърн първият досег с киното е през 70-те години на миналия век във филми с участието на майка й. Дърн по-късно се прочува с ролите си във филмите „Синьо кадифе“ и „Диво сърце“ на режисьора Дейвид Линч.

Първата си номинация за „Оскар“ за най-добра актриса Лора Дърн получава за ролята си в „Палавата Роуз“ през 1992 г. През 2015 г. е номинирана в категорията за поддържаща актриса за „Моето приключение в дивото“.

В „Брачна история“ Дърн се превъплъщава в образа на адвокатката Нора Фаншоу, която представлява героинята на Скарлет Йохансон в развода със съпруга й (Адам Драйвър) и битката за попечителството над сина им.
 
Лора Дърн е позната и с ролите си в продукции като „Джурасик парк“, „Д-р Т. и жените“, „Запознай се с малките“, „Учителят“, „Сделка за милиони бургери“, „Междузвездни войни: Последните джедаи“.

Тази година актрисата участва в два от номинираните за „Оскар“ филми - „Брачна история“ и „Малки жени“. Лора Дърн има награди „Еми“ и „Златен глобус“ за ролята си в телевизионната поредица „Големите малки лъжи“ на HBО.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА