/ Guliver/Getty Images
Повече от век след потъването на кораба "Титаник", неговата история продължава да пленява хората от всички краища по света. И макар отдавна да има официална версия за неговия инцидент, апетитите към негово изследване не са потънали на дъното на океана.
 
ГАЛЕРИЯ: Какво е да си на "Титаник"...

Лондонска туроператорска компания дори се възползва от дори интерес, организирайки туристически експедиции до останките на лайнера, пише "Дейли Телеграф". Още през 2018 г. "Блу марбъл прайвът" ще пусне офертите за екскурзиите на дълбочина 4000 метра под водата в Атлантическия океан.
 

Guliver/Getty Images


Групата на привилегированите вероятно ще е доста малка, тъй като посещенията ще бъдат скъпи - около 105 129 долара на човек.
 
"Титаник" потънал заради пожар в трюма с въглища

Преди дни стана ясно, че причината за потъването на злощастния кораб може да е пожар в трюма за въглища. Така поне твърди британският журналист Шенън Молони, който 30 години изследва историята на кораба.
 
Според Молони пожарът на борда е възникнал още преди съдът да отплава от Саутхемптън. В продължение на няколко седмици безуспешно се опитвали да загасят горенето на въглищата. През това време обшивката на кораба се нагряла и именно заради това сблъсъкът с айсберга, довел до трагедията, се оказал с толкова печални последици.
 

Guliver/Getty Images


Журналистът, както пише "Индипендънт", успял да анализира снимки, направени още преди началото на фаталното плаване на "Титаник". По тях на мястото от обшивката, повредено при сблъсъка с айсберга, изследователят открил следи от сажди. Специалистите потвърдили, че те, с голяма вероятност, са се появили заради наличие на горене в един от складовете за гориво на лайнера.
 
Китай превръща копие на Титаник в атракцион

Собствениците на съда, както твърди Молони, знаели за пожара, но скрили факта от пътниците. На екипажа било заповядано да мълчи за инцидента.
 
Заради температурното въздействие на огъня, обшивката на кораба на определено място се е нагряла до температура около 1000 градуса по Целзий, което направило стоманата, изгубила до 75% от здравината си, много чуплива. Когато на петия ден от пътешествието "Титаник" се сблъсква с айсберга, обшивката не издържа, в борда се появява огромна пробойна.
 

Guliver/Getty Images


Именно заради това, както твърди журналистът, айсбергът не трябва да бъде смятан за единствен виновник за катастрофата.
 
Какво още не знаем за Титаник (ВИДЕО)

Презокеанският лайнер "Титаник" потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. в северната част на Атлантическия океан след сблъсък с айсберг.
Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1316 пасажери и 891-членен екипаж или общо 2207 човека. От тях се спасяват 705, а 1502 загиват. Корабокрушението на "Титаник" е определяно като едно от най-резонансните събития на 20 в. и една от най-големите по брой на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването.
БГНЕС