Летящият шотландец се завръща след 10 години реставрация (СНИМКИ)
Летящият шотландец се завръща след 10 години реставрация (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

"Летящият шотландец", един от най-известните парни локомотиви в света, се връща в движение след едно десетилетие на реставрация, съобщи Ройтерс. Преди 80 години той бе първият локомотив, който достигна скорост от 100 мили (160 км) в час, а след "пенсионирането" си обиколи САЩ и Австралия.

Днес локомотивът е преминал серия кратки изпитателни преходи, а по-късно тази година ще се върне на основните жп пътища на Великобритания по програма за опазване на културното и историческо наследство.

"Летящият шотландец" се появи драматично от облак пара на гара "Бъри" в Северна Англия за радост на десетки любители на влаковете, пристигнали за събитието.

Вижте появата на 'Летящия шотландец" в снимки тук

Реставрацията, струвала близо 4 млн. бр. лири (6 млн. долара), почти е приключила, въпреки че локомотивът няма да бъде боядисан в традиционния си зелен цвят до идния месец.

Летящият шотландец се завръща след 10 години реставрация (СНИМКИ)
netinfo
Локомотивът, построен през 1923 година, извършва първото непрекъснато пътуване между Лондон и Единбург през 1928 година за осем часа. Той чупи рекорда от 100 мили в час през 1934 година. След като е "пенсиониран" през 1963 година, когато ерата на парните локомотиви почти е приключила, "Летящият шотландец" е продаден на бизнесмен, който му организира обиколка из САЩ. Там локомотовът е оборудван с камбана, преден фар и предпазна решетка.

През 1988-89 година, вече с нов собственик, влакът прави турне в Австралия, където постига рекорд за най-дълго непрекъснато пътуване на парен локомотив, изминавайки 422 мили.

Високата цена на реставрацията и експлоатация винаги са възпрепятствали проявите му, но през 2004 г. той отново става държавна собственост.

Очаква се първото пробно пътуване по основна линия да бъде на 23 януари от Манчестър до Карлайл по живописния виадукт "Рибълхед". Идния месец "Летящият шотландец" ще пътува от лондонската гара "Кингс крос" до музея на жп транспорта в Йорк, Северна Англия, където ще бъде базата му, посочва БТА.

Летящият шотландец се завръща след 10 години реставрация (СНИМКИ)
netinfo