/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета в американския щат Охайо установиха, че едва доловими промени в цвета на лицето издават чувствата на човека на околните, предаде агенция ЮПИ. Специалистите създадоха компютърен алгоритъм, който отчита тези промени.

Пет емоции, които хората издават чрез езика на тялото (ВИДЕО/СНИМКИ)

С проучването си експертите доказаха, че хората са способни да доловят дори лека смяна в цвета на части от лицето - около носа, веждите, бузите или брадичката, предизвикана от кръвния поток и я използват, за да идентифицират с точност до 75 % чувствата на човека срещу себе си.

10 позиции на тялото, които ни пречат в ежедневното общуване (ВИДЕО)

"Идентифицирахме модели на смяната на цвета на лицето, които са уникални за всяка емоция", каза ръководителят на изследването Алекс Мартинес.

Учените поясниха, че използваме този метод за преценка на чувствата на човека, с когото общуваме, независимо дали го правим съзнателно или не.


Шест признака, че някой ви лъже (ВИДЕО)

На базата на откритията си, изследователите създадоха компютърни алгоритми, които използват цвета на лицето, за да установят емоцията на дадена личност с точност до 90%.
 
Според експертите, тези алгоритми могат да помогнат да се разработят нови видове изкуствен интелект, който ще улавя и имитира човешките емоции.


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА