/ iStock
Известно е, че ако приемате едновременно лекарства с алкохол, медикаментът може да засили ефекта на питието или обратното. Понякога дори може да се стигне и до неочаквани странични ефекти.

Химикалите в човешкия мозък поддържат деликатен баланс между възбуждане и инхибиране. Твърде много стимулиране може да доведе до гърчове, а прекаленото инхибиране може да доведе до депресия и седация

Алкохолът действа като забавя функционирането на мозъка.

Известно е, че смесването на алкохол с Метилфенидат, лекарство за ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), увеличава сърдечната честота и съответно и риска от сърдечен удар. 

Ако пиете алкохол заедно с ибупрофен, може да получите лошо храносмилане и стомашно кървене.

Алкохолните напитки също могат да направят опиоидите, канабиса и риталина по-малко ефективни. При прием на парацетамол с алкохол съществува риск от сериозни чернодробни усложнения.

В най-лошия случай последиците от смесването на алкохол и наркотици могат да бъдат фатални. Комбинирането на лекарство, влияещо върху мозъка, с алкохол може да затрудни шофирането или работата с тежко оборудване и да доведе до злополука.

Тези, които са изложени на най-голям риск от взаимодействие между наркотици и алкохол, са възрастните хора, жените и слабите хора.

Лекарства с рецепта като бензодиазепини, опиоиди за болка, антидепресанти, антипсихотици и някои антибиотици като метронидазол и тинидазол също не трябва да се смесват с алкохол. 

Ако говорим за лекарства без рецепта, тогава не трябва да приемате добавки за сън, срещу прилошаване при пътуване, настинки и грип, алергии и болка заедно с алкохол.

* Новинарските материали не могат да бъдат приравнени с лекарско предписание. Преди да вземете решение за вашето здраве, консултирайте се със специалист.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня