Кръщават рядка австралийска муха на Бионсе
Кръщават рядка австралийска муха на Бионсе / снимка: Reuters

Към названието на рядката австралийска муха Scaptia (Plinthina) беше добавено „Beyonceae” в чест на звездата на попа и поради съвпадението между златистия цвят на насекомото и костюма на певицата в клипа „Bootylicious”.

Долната част на корема на мухата, обитаваща северната част на щата Куинсленд, е златиста, същият е цвета на корема на Бионсе, когато през 2001 г. записа „Bootylicious” с Destiny’s Child преди да започне самостоятелната си кариера. Според ентомолога Браян Лесърд, редкият бляскав цвят превръща мухата в „звездата на мухите за всички времена”. И добавя, че наименуването на мухата по този начин разкрива забавната страна на таксономията (класификация на организмите).

Мухата е открита през 1981 г., същата, когато е родена Бионсе, допълва БГНЕС. Scaptia (Plinthina) Beyonceae се храни с нектар от цветовете на евкалипта, от мнозина е считана за напаст, но според ентомолога е много важна за опрашването на растенията. Учените са опитали да се свържат с Бионсе, но засега нямат отговор.

Това не е първият случай, когато насекомо бива кръстено в чест на човек на изкуството. Вид паяк е получил името на певеца и композитор Нейл Йънг, бръмбар носи името на пионера на рока Рой Орбисън, а изчезнал вид се е наричал The Ramones, в чест на известната пънк група.