Бил Козби
Бил Козби / БТА
Върховният съд на Пенсилвания отмени присъдата на Бил Козби и той беше освободен от затвора.

Американският комик прекара зад решетките повече от три години, след като беше признат за виновен за упояване и сексуално насилие над служителката на университета Темпъл Андреа Констанд, съобщи Асошиейтед прес.

Бил Козби
БТА

Козби, на 83 години, бе първата знаменитост, осъдена в епохата на #MeToo. Присъдата срещу него се възприемаше като повратен момент за движението, което започна да търси отговорност на мъжете с власт за сексуалните им злоупотреби.

Съдът обаче откри несправедливост в разследването срещу Козби, тъй като предишният районен прокурор навремето обещал на комика, че няма да бъде обвинен въз основа на показанията на Констанд. След това друг прокурор обвинил Козби с аргумента, че не е обвързан от споразумението.

Бил Козби
БТА

Според съда обаче този прокурор не е бил прав. Магистратите решиха, че Козби се осланял на обещанието на прокурора, когато се съгласил да даде показания, без да се позове на Петата поправка на Конституцията на САЩ в делото, заведено срещу него от Констанд.

Бил Козби
БТА

Съдът заключи, че прокурорът, който по-късно е повдигнал обвиненията, е бил задължен да се придържа към споразумението с предишния прокурор и затова присъдата бе отменена.
БТА