С течение на годините чувството за хумор надделява над разногласията
С течение на годините чувството за хумор надделява над разногласията / ThinkStock/Getty Images
Американски социолози установиха, че след няколко десетилетия съвместен живот караниците между брачните партньори намаляват и се заместват с хумор и взаимно разбиране, съобщи РИА "Новости".

Причината, заради която двойките се карат 104 пъти годишно
 
Констатациите показват колко са важни положителните емоции за човешкото здраве. Те обясняват защо семейните хора живеят по-дълго от необвързаните, поясни Алис Верстен от Калифорнийския университет в Бъркли.

любов
С течение на годините чувството за хумор надделява над разногласията ThinkStock/Getty Images

Изследването продължило повече от 13 години. В него участвали почти сто доброволци, женени от 15 - 35 години. На всеки пет години те разказвали по какъв повод възникват семейните дрязги и как се преодоляват.

Петте най-популярни причини за скандал между влюбени
 
Екипът на Верстен установи сходно изменение - с годините остротата на семейните конфликти намалява, както и реагирането към тях. Успоредно с това нараства удовлетворението от семейния живот и положителните емоции.

Най-възрастната двойка в света разкри тайната на успешния си 80-годишен брак
С течение на годините чувството за хумор надделява над разногласията ThinkStock/Getty Images

С течение на годините чувството за хумор надделява над разногласията. Взаимното разбиране и познаването на плюсовете и минусите на другия заместват постоянните дрязги и спорове за дреболии.

Двойките се карат най-често на гладно
 
Подобни закономерности трябва да се вземат предвид от социалните работници и експертите в държавните служби, които отговарят за укрепването на семейството като основна социална единица, считат учените.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА