Клюките на работното място са полезни
Клюките на работното място са полезни / снимка: Reuters, архив

Хората трябва да бъдат окуражавани да клюкарстват на работното си място, защото това помага за преодоляване на мързела и подобрява ефективността в офиса, установиха холандски учени.

Те установили, че девет от десет разговора между колеги са свързани с клюки, но те не са непременно злонамерени. Клюките се използват за предупреждаване на колеги, които не си дават много зор и дори само заплахата от клюки може да е достатъчна да накара мързеливците в офиса да се задействат, установило изследването на психолози от университета в Амстердам.

Изследването, публикувано в списание за психология, показва, че компаниите могат „да се възползват от клюките, подбудени от положителни причини”, точно както биха пострадали от злонамерени разговори между колеги. Д-р Бианка Беерсма и проф. Гербен Ван Клийф, които осъществили изследването, твърдят, че разграничавайки отделните видове клюки, компаниите могат „да намалят до минимум негативните и да оптимизират положителните последици”.

Те анализирали клюките хиляди години назад и установили, че хората започнали да си служат с тях веднага след като се научили да говорят като техника за намаляване на „свободните ездачи”, които се хранели с мамутско месо, без да помагат при залавянето на животното, отбелязва БГНЕС.

„Говоренето позволява на членовете на дадена група да се предупреждават срещу тези, които не се държат според нормите в групата”, пишат авторите на изследването. Учените помолили 121 студенти в университета да анализират мотивите си за клюкарстване и установили, че макар някои да искали да манипулират други, да се забавляват или да узнават информация за общ познат, други използвали клюките, за да предпазят групата от вредното поведение на някои членове.

За целите на изследването бил извършен експеримент, при който участниците получили лотарийни билети и били помолени да решат колко да задържат и колко да дадат на групата. Те връщали повече билети, когато знаели, че действието им ще бъде обсъдено от останалите участници.