/ iStock/Getty Images
Специалисти от китайския Център за опазване и изследване на гигантските панди в Чънду започнаха да използват софтуер за лицево разпознаване, с който разграничават толкова приличащите си муцуни на дивите гигантски панди, съобщи в. "Дейли мейл".

Важните сигнали при пандите

"Тази система и базата данни ще ни помогнат да съберем по-точна и пълна информация за популацията, разпределението на животните, възрастта им, съотношението между половете, ражданията и смъртните случаи - каза Чън Пън от екипа. - Животните живеят дълбоко в планините и трудно се проследяват".

Както и при другите подобни бази данни, системата ще използва информация от снимки, за да се научи да разграничава едно животно от друго. Общо в нея са въведени 120 000 снимки и 10 000 видеоклипа.

Заснеха китайска панда албинос (СНИМКА/ВИДЕО)

Подобна технология се използва за наблюдаване на други видове мечки, както и на лемури.

Статутът на гигантските панди беше променен от застрашен на уязвим вид през 2016 г. благодарение на усилията за опазването им. За десетилетие популацията им нарасна със 17%. Положението им обаче още е несигурно, главно заради климатичните промени, които застрашават основната им храна - бамбука.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА