/ iStock/Getty Images
Айрянът не е просто смес от кисело мляко и вода. Тази напитка компенсира загубата на сол, причинена от изпотяването, подпомага храносмилането, нормализира съня и има много други полезни свойства. Специалистът по хранително инженерство Орхан Каплан определи айряна като една от най-здравословните напитки през летните месеци, както и как изглежда правилно приготвеният айрян и защо трябва да се пие през лятото, пише турският вестник Sozcu, предава Агенция "Фокус".

Освен калций и протеини, айрянът съдържа и минерали и витамини като фосфор, калий, А, В2, В6, В12, D. В допълнение, за разлика от млякото, айрянът има ниско съдържание на лактоза, така че тази напитка е подходяща и за тези, които страдат от непоносимост към лактоза и не могат да консумират мляко.

iStock/Getty Images

Правилно приготвеният айран има мътен млечен цвят, блясък, характерна вкусна миризма, леко кисел вкус, течна консистенция, без натрупване на мазнини на повърхността и хомогенна структура при разклащане. Напитката не трябва да бъде твърде солена. И така, защо да пиете айрян през лятото? Какво се случва в тялото ни, когато пием тази напитка? Ето причините ...

Компенсира загубата на сол, причинена от изпотяване

През лятото потенето кара тялото ни да губи вода и соли, наречени електролити. Айрянът е една от най-важните напитки, която ни позволява да компенсирме загубените вещества и да възстановим баланса им, тъй като съдържа минерали и вода в състава си.

Утолява жаждата

Айрянът, като млечен продукт, се съхранява в хладилника. Когато се консумира в горещо време, айрянът охлажда, помага за балансиране на телесната температура и утолява жаждата.

Има релаксиращ ефект

Айрянът помага за облекчаване на умората, която възниква след загубата на влага и микроелементи в резултат на изпотяване, както и за успокояване на нервната система поради миорелаксантното си действие..

Помага за балансиране на кръвното налягане

Едно от неблагоприятните условия при горещо време е спада на кръвното налягане в резултат на разширяването на кръвоносните съдове. Пиенето на достатъчно айрян може да предотврати тази ситуация и да увеличи устойчивостта на организма.

Нормализира съня

Увеличаването на дневната светлина, промяната на часовете на сън и събуждането през лятото може да доведе до хормонален дисбаланс и да повлияе негативно на качеството на съня. Редовната консумация на айрян, който е богат на витамини от група В, ще помогне за преодоляване на тези проблеми.

Осигурява усещане за ситост, улеснява диетата

Тази година самоизолацията у дома поради пандемията от новия коронавирус остави много хора да се чудят как да загубят килограмите, натрупани от количеството храна, което са яли, без да могат да спортуват. Айрянът е съществена част от лятната диета, тъй като съдържа калций и аминокиселини, които помагат за изгарянето на излишните мазнини и протеини, за да се почувствате пълноценни.

Има пробиотичен ефект

Айрянът съдържа пробиотици, които едновременно нормализират чревната флора и укрепват имунната система. Когато ядете навън с настъпването на лятото айрянът, поради своето пробиотично действие, действа и като един от най-важните помощници на храносмилането.
Агенция "Фокус"