а
а / iStock/ Getty images/ Freepik

С наближаването на зимата зачестяват симптомите на настинка и грип у децата и учениците. Тази година, в условия на пандемия, родителите изпитват по-големи притеснения от обикновено заради неяснотата дали се касае за банална или ковид инфекция. Тук на помощ са личните лекари, тези, които познават най-добре семейната история и развитието на децата.


Разговаряхме с двама семейни лекари - д-р Иван Делчев и д-р Вероника Делчева. Те вече 33 години практикуват лекарската професия, като от 20 години са семейни лекари. Завършили са медицина през 1987 г. в гр. София и имат придобити специалности по вътрешни болести, педиатрия и обща медицина. През 2017 г. д-р Делчев е лекар на юбилейната 25-а антарктическа експедиция.

Личен архив

Пандемията през последните месеци постави пред изпитание не само здравната система, но и лекарите. Как се справят българските лекари в условията на засилваща се коронакриза?

Лекарската професия не е за всеки. Човеколюбието тук е задължително. Пандемията от Ковид-19 постави пред изпитание обществото ни и цялото лекарско съсловие. Обучението по медицина в България е признато и доказало се като качествено. Българските лекари са ценени и уважавани в цял свят. В момента българските лекари са героите - със и без аплодисменти. Нямайки етиопатогенетично лечение, коронавирусната инфекция в България се лекува така, както е по протоколите на развитите държави. Ако обществото е отговорно, то ще се опита да съхрани лекарите. Така то ще съхрани и себе си.
 
Повечето хора не различават симптомите на коронавирусната инфекция от сезонните настинки и грип, което повишава тревожността у тях. Какви са симптомите и какви са наличните лекарства за тяхното облекчаване?

Ковид инфекцията не се различава съществено от останалите вирусни инфекции. Обща отпадналост, мускулни болки, безсилие, главоболие, сънливост, суха кашлица, гърлобол, загуба на обоняние. При сезонния грип началото е рязко и бурно, докато при коронавирусната инфекция  пациентите често съобщават за бавно  и протрахирано начало. Постепенно и трайно се настанява коронавирусът в човешкото тяло. Пациенти със съпътстващи заболявания като захарен диабет, затлъстяване, бронхиална астма, ХОББ, ССЗ, автоимунни заболявания са склони към по-тежко и усложнено протичане на инфекцията. Те трябва да се консултират с лекуващия си лекар и да не прибягват до самолечение. След проникването на вируса в човешкото тяло има около една седмица редуване на периоди на влошаване и подобряване на състоянието. Около 10-12-ия ден от заболяването болният се чувства все по-добре и по-уверен в благоприятния изход от заболяването. Възстановяването може да отнеме месец или два, понякога до 6 месеца за хора със сериозни придружаващи заболявания. Важно е да знаят пациентите кога болният е силно заразен, а именно - още от първите симптоми до около седмия ден. Тогава живият вирус е в устата, носа и гърлото, затова е важна самоизолацията още в началото на признаците на заболяването.
 
Има ли по-специални препоръки за децата и за възрастните хора, когато са със симптоми на грип?

Като превантивни мерки и децата, и възрастните трябва да сведат до минимум социалните си контакти. Добре би било тези, които имат възможност, да си останат вкъщи. Спазването на ДДД – дистанция, дезинфекция и дисциплина, има ключово значение. Висока лична хигиена, правилно и често измиване на ръцете, редовно проветряване на помещенията –  у дома и в офиса, където има възможност. През 1 час по 10 минути. Общуването в затворени помещения без маски или с маски с нисък защитен клас повече от 15 мин на близко разстояние може да бъде източник на заразяване. Когато сте с грипоподобни симптоми, веднага трябва да се самоизолирате. Не бива да се изпада в паника – тя е лош съветник. Оставането у дома изолиран, приемането на  топли чайове, течна храна – супа, пресни плодове, прием на витамин D, цинк и селен и увереност в благоприятния изход са предпоставка за бързо и дефинитивно излекуване. При поява на мъчителна кашлица – суха и със задух, е необходима консултация с лекар. Той ще назначи лекарства за подобряване реологията на кръвта в кръвоносните съдове, изследване на кислородното насищане и хоспитализация, ако се налага.
 
Какви лекарствени продукти за облекчаване на болка и температура най-често препоръчвате за лечение в домашни условия?
 
В домашни условия при вдигането на температура не е необходимо веднага прием на температуропонижаващи лекарства. Оставете организма сам да прегрупира стражите си – т.е. имунната система да поеме защитата в свои ръце. Когато температурата дълго време не може сама да падне; чувствате се замаян, отпаднал, унесен и тя е трайно над 38.5 градуса по Целзий, може да се прибегне до свалянето й. Ибупрофен е лекарство, с което лекарите имат 50 години опит – температуропонижаващ, противоболков и противовъзпалителен лекарствен продукт в съответните лечебни дози. Той обезболява и трайно подтиска до 6 ч температурата. Противовъзпалителният му ефект е много ценен тук. Ако сте алергичен към този клас лекарства, уместно е това да се обсъди с лекаря ви.
 
Като педиатър и общопрактикуващ лекар какво е вашето мнение по отношение безопасността на ибупрофен и могат ли пациентите да продължат употребата му при наличието на симтоми на COVID-19 и не само?
 
Безопасността на ибупрофен е доказана. Необходимо е, разбира се, да се спазват указанията на производителя и предписанията на лекуващия лекар. Европейската агенция по лекарствата ЕМА са заявили, че ибупрофен може да се използва за облекчаване на симптомите – температура и болка при Ковид-19 инфекция.
И нека не забравяме, че връзката лекар – пациент е важна за благоприятния изход.