Болестта е състояние на ума! Тя няма нищо общо с микроби или наследственост. Всичко е в начина, по който използваме мислите си.

Ако се чудиш как така мислите ни са причината за нашите болести, ето каква е връзката между ума и телесните симптоми.

Мислите ни предизвикват емоции у нас. А емоциите се отразяват на начина ни на дишане. Когато се страхуваме или изпитваме други неприятни емоции, свързани със страх, като гняв, раздразнение и т.н., ние дишаме плитко и това се възприема от тялото ни като сигнал за опасност, то се стресира, започва да се мобилизира, за да се справя с опасността и това се отразява неблагоприятно на физическото ни състояние.

Здравето е хармония между тялото, ума и духа

Казано по друг начин, емоциите са енергия, която преминава през тялото. Самата дума на английски „emotion“ идва от energy in motion, т.е. емоцията е енергия в движение. И ако не позволим на тази енергия да премине свободно през тялото, като дишаме пълноценно, ние я блокираме в различни части на тялото. И ако тя стои блокирана там дълго време, с времето се превръща в заболяване.

Неслучайно напоследък се говори все повече за емоционална интелигентност и управление на емоциите. Не е случайно и че практики като йога и медитация добиват все по-голяма популярност. Нужно е да се научим да разчитаме сигналите на тялото, което то ни изпраща чрез нашите емоции, и да управляваме фокуса на мислите си, които предизвикват тези емоции.

Тезата, че истинските причини за физическите заболявания са умствени и емоционални, не е нова. Лиз Бурбо и Луиз Хей са сред най-популярните автори, написали книги, които ни помагат да разтълкуваме сигналите на тялото. Книгата „Твоето тяло казва Обичай се“ на Лиз Бурбо е енциклопедия за психосоматичните причини на всички болести и ни помага да разберем кои наши начини на мислене и поведение причиняват физическите ни неразположения.

Ето два примера:

Затлъстяване

Свръхтеглото е вид защита срещу тези, които искат прекалено много от затлъстелия човек, защото той знае, че му е трудно да отказва и е склонен да поема твърде много ангажименти. Често се случва и даден човек да качи килограми, за да не е привлекателен за другия пол от страх да не злоупотребят с него.

Препоръката към хората с наднормено тегло е да се научат да получават, без да се чувстват длъжни да дават нещо в замяна. Също така да си създадат навика да се питат „Какво искам аз?“, преди да предложат услугите си и да поемат ангажимент към някого. Любовта и уважението на другите няма да намалеят от това. Напротив, другите ще уважат факта, че се уважават и заемат своето място.

затлъстяване
iStock/Getty Images

Късогледство

Късогледият човек се страхува от това, което може да се случи в бъдеще. Освен това, той често е твърде съсредоточен върху себе си, в сравнение с интереса си към другите. Трудно му е да се отвори към идеите на другите.

Доказани ползи от смеха за здравето (ВИДЕО)

Препоръката към хората, които имат късогледство е:

„Отвори се за новите идеи, идващи отвън. И си дай сметка, че вече не си същият човек, какъвто си бил в миналото. Престани да очакваш най-лошото. Само въображението ти те кара да се страхуваш, а не реалността“.

късогледство
iStock photos/Getty images

Още много други примери и интересни теми в тази посока може да научите от новия епизод на „Доктор Здраве с Мария“!

Гостува Ева Кулева, любовен коуч и мачмейкър, основател на Rare Life Coaching & Matchmaking. Вече 12 години Ева помага както на необвързани хора, които искат да създадат пълноценна дълготрайна връзка, така и на хора във връзка, които не са удовлетворени от отношенията със своя партньор. Тя работи предимно индивидуално с авторските коучинг програми „12 стъпки към успешна връзка“ и „Хармонични взаимоотношения в 4 стъпки“.

Мария Здраве

Преди да се влюби в коучинга, Ева работи като маркетинг и ПР мениджър на медийна компания. Има магистърска степен по „Стопанско управление“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Вярва, че любовта е новата световна валута.