Тъгата в песните е станала по-отчетлива
Тъгата в песните е станала по-отчетлива / ThinkStock/Getty Images
Американски учени анализирали 6000 хита и установили, че най-популярните песни са станали по-гневни и по-тъжни през последните десетилетия, пише в. "Метро".

Песните, които ни помагат да преодолеем мъката
 
Изследването било проведено от екип на мичиганския Технологичен университет. Били анализирани хитовете, попаднали в класациите топ 100 на сп. "Билборд" за периода от 50-те години на миналия век до 2016 г.
Резултатите показват, че в текстовете тъгата е станала по-отчетлива, докато стиховете, свързани с радостта от живота, определено липсват в по-нови времена.

Някои песни ни докарват до състояние, близко до оргазъм
 
Промяната на чувствата в песните не отразява обезателно настроенията на музикантите и текстописците. Те по-скоро се стараят да се нагаждат към вкусовете на публиката, която купува повече хитове с препратки към гнева и тъгата, обясни ръководителят на проучването Лиор Шамир.
Оказва се, че хитовете, издадени през 50-те години на миналия век, са били с най-малко ярост. Тя е достигнала своя пик в попмузиката през 2015 година.

Тъжната музика предизвиква положителни емоции
 
Чувствата на тъга, отвращение и страх също са станали повече с течение на времето, но те са по-малко отчетливи, в сравнение с надигането на яростта. Отвращението в текстовете бавно се е покачвало, но е било по-малко осезаемо в началото на 80-те и по-видимо в средата на 90-те години на миналия век.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА