Как да възстановим липсата на колаген
Как да възстановим липсата на колаген / www.sxc.hu

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните, съставлявайки от 25% до 35% от всички белтъци при бозайниците. Той е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на костите и зъбите. Той осигурява здравина и еластичност на кожата и при деградацията му с възрастта се получават бръчки, съобщава zdrave.log.bg.

Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите. Той се съдържа в кристална форма в роговицата и лещата на окото. За да може организмът да произвежда колаген, той се нуждае от суровини, приети с подходяща диета, изключително богата на храни с растителни протеини, сяра и витамин С.

Основни причини за намаляване или липса на колаген в тялото са слънчевата светлина и стресът, както и липсата на сяра.

Известно е, че продължителното излагане на силните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина причинява непоправими щети на влакната колаген в кожата, което води до преждевременно стареене и бръчки. Пигментация в кафяво и рак на кожата са пряк резултат от уврежданията, причинени от слънцето. За да се преодолее това, е задължително да се използват слънцезащитни препарати с висок фактор, добри овлажнители, витамини B, както и диета, богата на антиоксиданти и растителни протеини. Освен това непрекъснато овлажнавяйте кожата с вода и за хидратация консумирайте повече вода и храни, богати на вода, когато сте за дълго на слънце.

По-продължителна и тежка болест или травма причинява на организма свръхпроизводство на хормони от хипофизата и надбъбречната жлеза. Това води до огромно и бързо разрушение на протеините, ако хранителният режим не се коригира. Клетките в долните слоеве на кожата се унищожават и се образуват се бръчки. Това може се регулира с диета, богата на протеини, витамини B2, B5, B6 и витамин С, който е необходим за образуването на съединителната тъкан, както и витамин Е, който е от основно значение за предотвратяването на бръчките преди да станат непоправими.

Липсата на сяра означава също липса на колаген. Наред с калция и фосфора, сярата е най-обилният минерал в човешкото тяло и от съществено значение за производството на колаген и кератин, които съставляват косата и ноктите. Голям процент от тези два белтъка се състои именно от сяра. Сярата попада в организма чрез естествен цикъл. Тя събира в стратосферата и пада на Земята, разтворена в дъждовната вода и затова изобилства в растенията, вкл. пресни плодове и зеленчуци, които се отглеждат навън, както и сурово мляко от животни, хранени на пасища. Органична сяра може да си набавите именно от биологично чисти продукти - плодове, зеленчуци, мляко и месо.