/ ThinkStock/Getty Images
При неправилно запарване на чай напитката може да се превърне в отрова за човешкия организъм, предупреждава германското издание „Фокус”.

Чаят - тайният вълшебник срещу настинките и грипа

По информация на Федералния институт за оценка на риска, чаят като природен продукт може да съдържа бактерии, дрожди, плесени или патогени, подобни на салмонелата. Затова е необходимо при приготвянето на напитката да се спазват стриктно инструкциите на производителя. Кипящата вода убива нежеланите микроби.

Билковите и плодовите чайове трябва да престоят във вряла вода поне пет минути. Експертите не съветват да се пие чай, настройката от която е престояла няколко часа, защото това може да бъде опасно за организма. Ако повечето микроби умират при варене, спорите оцеляват и могат да покълнат в топлата вода.

Още едно действие на зеления чай - ефикасен срещу опасни болести

В края на 2019 г. група китайски учени откриха, че зеленият чай може да се използва за терапия на клетъчно ниво. При нея специфично вещество активира група от инжектирани в организма стволови клетки. Клетъчната терапия се използва при борбата с наследствените заболявания и рака, както и при труднолечими сърдечно-съдови, невродегенеративни и автоимунни болести.
БГНЕС