/ iStock/Getty Images
На прага на зимата студените дни все по-често ни провокират да посягаме към топлите напитки в опит да запазим силен имунитета си. Ако все пак организмът ни се окаже слаб и станем жертва на коварните в този сезон настинки и хрема, на помощ идва чаят - задължителен при лечение на грип и простуда. 

Един топъл чай сгрява тялото, помага ни да се изпотим и облекчава болките в гърлото. Ако добавим мед, получаваме естествено средство, потискащо кашлицата. А с малко лимон си набавяме и доза витамин С.

Затова всъщност освен приятна напитка в ежедневието ни, чаят се оказва чудесен лек при простудните заболявания. За предпочитане са чай от лайка, мента, шипка, иглика, жълт кантарион... Чаят от ехинацея или джинджифил също са много подходящи за справяне с кашлица и болки в гърлото.

чай
iStock/Getty Images

Лайката е една от най-лечебните билки,  действа противовъзпалително и е богата на флавоноиди, които имат успокояващ ефект. Чаят от лайка действа отпускащо и стимулира добрия сън.

Лайката - билка за куп болежки

Чаят от мента също помага бързо да се почувстваме по-добре, ако сме се простудили. Ментолът в листата на растението има анестетичен ефект върху гърлото и подтиска кашлицата. Освен това ментата има антимикробно и антивирусно действие.

Много хора използват и чая от шипки, за да успокояват симптомите на различни състояния. Изобилието на витамин С в шипката стимулира работата на имунната система. 




Защо да пием чай от шипки? (ВИДЕО)

Доказано е, че при хората, които пият чай от шипка два пъти дневно драстично се понижава рискът от настинка. Но шипковият чай също така успешно помага и за по-бързото възстановяване, ако вече сме се разболели от грип.

Известна още като бабина душица или овчарски босилек, и мащерката притежава доказани лечебни свойства. Билката има противовъзпалително, антибактериално и противоспазматично действие, затова се  прилага се при всички видове кашлица.

За да има по-голяма полза за здравето чаят от мащерка, се препоръчва 2 чаени лъжички от сушената билка да се кипнат в една чаена чаша вода. Сместа трябва да престои 10 минути и след да се прецеди. За облекчаване на кашлица се препоръчват по 3-4 чаши чай на ден.

Началните симптоми на настинка и грип - болки в гърлото и хрема, се повлияват много добре също от чая от жълт кантарион. Прилагана правилно, билката може да направи чудеса с редица здравословни неразположения.

грип
iStock/Getty Images

Чаят от иглика подпомага секрецията на храчки и облекчава сухата кашлица. Още древните гърци са прилагали коренищата с корените на игликата като отхрачващо средство.

Ехинацеята засилва цялостно защитните механизми на организма. Свойствата и полезните действия на тази билка я превръщат в един от най-мощните природни стимулатори. Тя пречиства кръвта, а това прави организма по-устойчив на атакуващите го инфекции.

При настинка и грип ехинацеята пречиства бронхите и втечнява натрупания секрет, като подпомага отхрачването. Но освен антивирусното въздействие, билката доказано скъсява и времето за излекуване. 

Чаят от ехинацея облекчава симптомите на главоболие, кашлица, грип и други вътрешни инфекции. Също така благотворно на организма действат и инхалации с билката. 

Ехинацея - лековитата билка на индианците

Един от най-полезните чайове при настинка е този от джинджифил. Moщнитe пpoтивoвъзпaлитeлни cвoйcтвa, ĸaĸтo и зaтoплящият му xapaĸтep, cпoмaгaт зa лeчeниe нa paзлични cимптoми нa гpипa. Как да приготвите чай от джинджифил: дoбaвете пoлoвин чaeнa лъжичĸa пpяcнo нacтъpгaн джинджифил в чaшa с вpялa вoдa и го ocтaвeтe дa престои зa няĸoлĸo минyти, дoбaвeтe и мaлĸo мeд.

Не забравяйте, че чаят трябва да бъде достатъчно топъл, за да има по-бързо действие, но не и много горещ, за да не раздразни допълнително гърлото.