Има легенда за откриването на чая. Според нея китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса.

Вижте любопитни факти за чая, които може би не знаете

Англичаните са на първо място по пиене на чай на глава от населението - над 4 кг годишно. Чаят е популярен в Европа единствено в източната й част, във Великобритания и Ирландия.

Защо англичаните пият толкова много чай?

Най-голямата чаена държава в света е Индия - тя дава една трета от световния добив на чай. Чашата чай е символ на индийското гостоприемство.

Чаят от лайка удължава живота на жените

Основният конкурент на Индия по производство на чай е Шри Ланка, където чаят се пие с ароматизиране - той често има дъх на шоколад, на манго, на вишни, малини или ягоди. В Централна Азия се пие предимно силен зелен чай без да се добавя захар.

В Япония чаената церемония е традиция. Всяка десета млада японка е обучена да сътвори сама цяла чаена церемония. Обучението трае 3 години и момичето получава различни майсторски степени. За да получи званието "Велик майстор", обучението му трябва да започне, когато е на 6 години