Когато мислим за конфликти, често ги разглеждаме като пречки за хармонията и щастието, особено в нашите взаимоотношения. Но какво ще стане, ако ви кажем, че конфликтите всъщност могат да помогнат за укрепване на връзката ви?

Конфликтите, когато се управляват ефективно, действително могат да насърчат личното израстване, подобрената комуникация и повишената интимност. Звучи интригуващо, нали? Всъщност, конфликтът е неизбежен в отношенията и може да доведе до по-силни взаимоотношения.

Включително и след появата на бебе в семейството

Повече по темата ни разказаха консултантите по семейни отношения Биляна Котева и Ивета Рангелова по време на лекцията си „Семейството и как да оцелеем в него“, част от първото целодневно безплатно Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което се проведе през май в гр. София.

консултант

Със своята експертиза те ни дадоха ценни уроци по съхраняване на семейството първо като двойка, за да може да бъде здраво и стабилно след появата на детето.

Положителната страна на конфликта в отношенията

Често свързваме конфликта с негативност - спор, битки или разногласия. Въпреки това разбирането на конфликта във взаимоотношенията и научаването за разрешаване на конфликти може да доведе до растеж, доверие и по-дълбока интимност. Конфликтът може да бъде източник на стрес и напрежение, но когато се погледне през различна призма, конфликтът всъщност може да бъде катализатор за растеж и подобряване на здравето на връзката.

Разрешаването на конфликти във взаимоотношенията е от съществено значение за гарантиране на благополучието на връзката, особено когато възникнат различни нужди. Предоставя възможност на хората да разберат как другите виждат и преживяват света, създава иновативни решения на проблемите и помага на хората да развиват здрави взаимоотношения.

консултанти

Интимност чрез цикъла на възстановяване на конфликта

Чрез разрешаване на конфликти и разбиране на чувствата, нуждите и перспективите на другия, двойките могат да изградят доверие и устойчивост във връзката си. Те стават по-интимни и свързани не въпреки конфликта, а поради него.

Интимността се създава чрез цикъла на възстановяване на конфликта. Да се чувстваме стресирани от конфликти е естествено, но колкото по-добри ставаме в разрешаването на конфликти, толкова по-добри ставаме в това да бъдем интимни и свързани. Ако бъдат оставени неразрешени, тези конфликти могат да доведат до по-големи проблеми, потенциално изискващи консултиране на двойки. Като многократно преминават през процеса на разпознаване, изправяне и разрешаване на конфликти, двойките засилват разбирането си един за друг, което води до по-силни взаимоотношения.

Превръщане на конфликта във възможност

Конфликтът в отношенията се превръща във възможност за растеж, когато и двете страни имат желание да учат и използват определени умения и стратегии. Ето как:

Ненасилствена комуникация: Наблягането на съпричастност, разбиране и състрадание може да помогне за разрешаването на конфликта чрез създаване на среда, в която и двете страни се чувстват чути и уважавани.

Преговори и компромис: Чрез преговори и компромис страните могат да стигнат до печеливши сценарии, които отговарят на нуждите на всеки, помагайки за преодоляване на комуникационни проблеми.

Разбиране на границите и последиците от грижата за себе си: Признаването на личните граници и значението на грижата за себе си помага на хората да формулират своите нужди и насърчава взаимното уважение.

Взаимозависимост: Като се научите да разпознавате собствените си нужди и тези на другите, може да се постигне по-добро разбиране. Този баланс насърчава близостта без загуба на индивидуалност.

А как да действаме, когато вече има и бебе в семейството? Вижте в лекцията от видеото горе