Кафето прави хората по-сговорчиви
Кафето прави хората по-сговорчиви / netinfo
След като изпият чашка кафе, хората стават по-сговорчиви – те по-често казват “да” и по-лесно променят мнението си, съобщава European Journal of Social Psychology.

До този извод са стигнали учени от университета в Куинсленд (Австралия), провели експеримент с участието на 140 студенти. В началото на изследването участниците е трябвало да отговарят на въпроси за тяхното отношение към евтанзията и абортите. След това на студентите бил предложен чист портокалов сок или сок с добавен кофеин в количество, равно на две чашки кафе.

След това студентите се запознали с материали, в които с помощта на категорични аргументи се отстоява гледна точка, противоположна на изразената от тях. В заключение студентите отговаряли на същите въпроси като тези, зададени им в началото на експеримента.

Установено е, че участниците, консумирали кофеин, са станали много по-сговорчиви и по-лесно се съгласявали с контрааргументите. Ръководителят на изследването Пърл Мартин каза, че тези данни могат да имат голямо практическо значение.

Само си представете как съдържащите кофеин продукти като например кафето, чаят, кока-колата или енергийните напитки, могат да повлияят върху това доколко човек вярва на телевизионните и радио рекламите или на политическите изявления, прочетен отзив за филм или накрая как ще се държи той при обсъждане на делова среща, посочи ученият.