/ Thinkstock/Getty Images
Учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих установиха, че някои протеини притежават хипотетичната способност да се обединяват в самостоятелно размножаващи се амилоидни структури, съобщи Лента. По думите им, именно подобни структури, а не молекули РНК вероятно са изиграли главна роля за появата на живот на Земята.
 
Древни фосили доказват, че животът на Земята е по-стар от очакваното

Амилоидите оказват патологично въздействие върху човешкия или животинския организъм, образувайки отлагания в тъканите на централната нервна система. В резултат се появява болестта на Алцхаймер, на Паркинсон или на Кройцфелд-Якоб. Но у гръбначните има амилоиди, които играят роля за образуване на пигмента меланин. У дрождите пък амилоиди са използвани за осигуряване на молекулярна памет.
 
Паднали в топли водни басейни метеорити ли са донесли живота на Земята?

Биолози констатираха, че амилоиди могат да послужат като матрица за синтез на къси пептиди, които се съединяват в нови амилоиди. При това учените заключиха, че натрупвания на протеини могат спонтанно да се получат в присъствието на аминокиселини.
 
Животът на Земята може да се е зародил в Космоса

Тъй като образуването на пептиди с участието на амилоиди е в широк диапазон от различни температурни стойности и концентрация на соли в алкална и киселинна среда, натрупвания на протеини може да са послужили като основа за появата на ранни форми на живот.

По мнението на учените, свързаният с амилоиди сценарий за появата на живота звучи по-правдоподобно в сравнение с хипотезата за РНК-свят.
БТА