инфанта Кристина
инфанта Кристина / Gulliver/Getty Images
Обвинения във финансови измами, дела, осъдителна присъда за злоупотреба с държавни средства, поредното петно върху разклатената репутация на испанската кралска фамилия...

Инфанта Кристина Бурбонска (56 г.), по-малката сестра на крал Фелипе Шести, не позволи тези скандали със съпруга ѝ Иняки Урдангарин (54 г.) да разклатят брака им до степен, в която да решат да сложат точка и всеки да продължи по своя път самостоятелно. Разкрита от испанско списание изневяра на бившия състезател по хандбал обаче преля чашата на търпението на Кристина и след почти четвъртвековен брак двамата обявиха, че се разделят.

"По взаимно съгласие решихме да прекъснем брачните си отношения. Ангажиментите към децата ни остават непроменени", стана ясно от тяхно съвместно съобщение, разпространено от агенция ЕФЕ.

Изявлението се появи дни след като изданието "Лектурас" публикува снимки на Урдангарин с новата му любима - ръка за ръка те се разхождат по плаж в южната част на Франция. "Такива неща се случват", лаконичен бе той в отговор на журналистически въпрос.

Инфанта Кристина засега отказва коментари по въпроса.

В последните години тя беше подложена на огромно напрежение и медиен натиск заради финансовите измами, в чиято основа се оказа Иняки Урдангарин. Разследване срещу него започна през 2011 г. заради подозрения за финансови машинации и злоупотреба с влияние. Проверките установиха, че Урдангарин чрез своя фондация е присвоил около 6 млн. евро в периода между 2004 г. и 2006 г., използвайки привилегирования си статут в кралското семейство, за да получава изгодни обществени поръчки, свързани със спортни събития. След дълъг и шумен процес, през 2018 г. бившият хандбалист беше осъден на пет години и десет месеца лишаване от свобода - поредният силен удар по репутацията на испанския кралски двор, която беше силно разклатена след скандалите покрай крал Хуан Карлос, принудили го да абдикира от престола и да напусне страната.

Инфанта Кристина също се оказа на подсъдимата скамейка по обвинения в съучастничество в данъчни измами, но делото беше прекратено. Тя плати глоба от 265 хиляди евро, тъй като съдът прецени, че се е възползвала от престъпните деяния на мъжа си. Доня Кристина стана първият толкова високопоставен член на кралската фамилия, изправен пред съд в Испания след възстановяването на монархията през 1975 г.

През цялото време на процеса срещу Иняки Урдангарин сестрата на крал Фелипе Шести не спря да подкрепя публично съпруга си и да настоява, че той е невинен.

В разгара на скандала, през 2015 г. крал Фелипе Шести лиши Кристина и мъжа ѝ от титлите херцогиня и херцог на Палма де Майорка, които им бяха дадени след сватбата през 1997 г. Твърди се, че това решение е довело до разрив в отношенията между Фелипе и по-малката му сестра. Семейството на Кристина дори напусна родната Испания. В последните години фамилията живее в Швейцария, а съпругът й излежаваше присъдата си в затвор край Мадрид. Кристина работи във фондация.

Миналата година Урдангарин получи разрешение да излежи оставащите месеци от присъдата си при по-лек режим, като се прибере у дома, но седмично се среща с представители на полицията. Оттогава той живее във Виктория, главен град на Страната на баските, заедно с майка си, която е с влошено здраве.
Иняки Урдангарин получи и право да се труди - той се възползва от тази възможност и започна работа в счетоводна къща. Там е пламнала и любовта с новата дама на сърцето му. Според испанските медии тя се казва Аиноа Арментия - 43-годишна семейна счетоводителка от град Виктория. Жената има две малки деца и живее с мъжа си, с който обаче не били в добри отношения.

Източници, близки до кралския двор твърдят, че Кристина била изключително неприятно изненадана от поведението на Иняки Урдангарин.

Двамата се запознават на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г., където Урдангарин е в испанския национален отбор по хандбал. Година по-късно сключват брак на пищна церемония в Барселона в присъствието на 1500 гости. Раждат им се четири деца.

След като Хуан Карлос абдикира от престола през 2014 г. в полза на сина си Фелипе, беше обявено, че се редуцира броят на членовете на кралското семейство до краля, съпругата му Летисия, двете им дъщери, както и родителите на Фелипе. Сестрите му - инфантите Елена и Кристина - бяха изключени и те не получават средства от испанския бюджет.

Инфанта Елена, която е най-голямата дъщеря на Хуан Карлос и доня София, е разведена от 2007 г. Двете с Кристина са близки и често са засичани заедно на публични места
БТА