И ергените могат да бъдат щастливи като задомените
И ергените могат да бъдат щастливи като задомените / Thinkstock/Getty Images

Хората често си мислят, че старите ергени и моми са нещастни в личен план заради безбрачието си, но ново проучване установи, че те могат да бъдат не по-малко доволни от живота от задомените хора, информира агенция ЮПИ.

Автор на изследването е психоложката Ютика Гирме от университета в Окланд, Нова Зеландия. Според нея неангажираните с брачна връзка хора могат да бъдат толкова щастливи, колкото и женените. Те обикновено са индивиди, с ярко изразени цели. И липсата на брачни задължения им позволява по-лесно да постигнат желаната реализация. Именно тя им дава онова щастие, което останалите хора получават при сериозно обвързване с партньор.

В рамките на проучването били изследвани 4000 пълнолетни граждани на Нова Зеландия. От анализите проличало, че онези от тях, които си поставяли високи социални цели, се чувствали по-щастливи извън брачните ангажименти, защото по този начин избягвали ненужни конфликти. Около една пета от участниците в анкетата били необвързани по време на провеждането й.

Проучването разкрило и друга тенденция. Хората, които си били поставили високи цели в живота, се чувствали много по-потиснати, самотни и неудовлетворени, когато били женени, в сравнение с онези, които нямали постоянен партньор.

Източник: БТА