Пол Хюз, бивш треньор по хокей от Канада и основател на HUGS, пристига в Харков през март 2022 г. ,пише Voice of America/VOA.

През двете години оттогава той и други доброволци - някои местни, други чуждестранни - помагат на вътрешно разселените от войната украинци да оцелеят.

"Наричам го Хардкив. Това е трудно. Това е труден град. Всъщност, силен град!", възкликва Хюз.

Пол Хюз пристига в Харков, за да помогне на украинците, пряко засегнати от войната. Той основава неправителствена организация с нестопанска цел, наречена Helping Ukraine - Grassroots Support, или HUGS, за да предоставя хуманитарна помощ на жителите на региона.

"Първо, ние управляваме гараж, в който се ремонтират превозни средства на доброволци. Второ, ръководим програмата SMART. Това е акроним на Sports, Music, Art, Rec and Tech (Спорт, музика, изкуство, отдих и техника). И така, опитваме се да помагаме на децата от вътрешно разселените държави, които живеят в приюти в Купянск и Лиман, и Бахмут, и Краматорск, и Константиновка - на всички тези различни места", казва Хюз.

Хюз е от Калгари. Служи в канадските въоръжени сили, а по-късно основава хокейна академия, в която работи като треньор. През 2011 г. основава една от най-големите обществени градски ферми в Канада - Grow Calgary, която се занимава с отглеждане на продукти за хора, изпитващи продоволствена несигурност.

Хюз работи в Харков от скоро след руската инвазия и казва, че планира да остане, докато войната приключи.

"Нашата организация се нарича "Помощ за Украйна", а не "Напускане на Украйна", казва Хюз.

Заедно с други доброволци Хюз помага на вътрешно разселени деца и тийнейджъри от разрушени села и градове с хуманитарна помощ.

Натаниъл Сандърс, прокурор от американския щат Юта, е тук за пети път. Първото му посещение е през юли 2022 г. Той се запознава с Хюз в Харков и сега му помага.

Благодарение на това, че знае малко руски, той казва, че е успял да се свърже със случващото се в Украйна на още по-дълбоко ниво.

"Чувайки гласовете на хората, бягащи от инвазията, които бяха от източната част на Украйна, така че предимно рускоговорящи, разбирах какво казват", казва Сандърс.

Боецът от Американския и Международния легион, който се подвизава под псевдонима Козак, понякога помага да се забавляват децата от вътрешно разселените лица. Той си взима кратка почивка, преди да се върне на фронтовата линия. Не споделя името си и не показва лицето си от съображения за сигурност.

Козак казва, че след като САЩ са се съгласили да изпратят помощ, ситуацията за въоръжените сили на Украйна се подобрява.

"Това, че не получихме помощ, а Америка наистина се забави, много ни навреди. Има голям недостиг на боеприпаси и други неща. Но сега нещата се връщат в правилната посока. Затова мисля, че ще успеем да ги спрем",казва Козак.

След като играят в парка, децата се връщат в центъра на HUGS, за да си вземат лакомства. Докато се готвят да тръгват, започва да свири сирена за въздушно нападение, но те не обръщат внимание. Това е новото нормално.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA