/ Gulliver/Getty Images
В продължение на няколко години Хулио Иглесиас, който на 23 септември навърши 80 години, и синът му Енрике Иглесиас не си говорят, тъй като първият ревнува от успеха на втория. Това е историята на най-сложните отношения между баща и син.

Няма нито съобщение нито снимка за спомен в Инстаграм. Енрике Иглесиас не отпразнува (публично) рождения ден на баща си, Хулио Иглесиас, който навърши 80 години в събота, 23 септември 2023 г. Трябва да се каже, че в продължение на много години баща и син бяха отчуждени и това е оказало трайно въздействие върху отношенията им.

През 1975 г., когато се ражда Енрике Иглесиас - третото дете на Хулио Иглесиас от първата му съпруга Изабел Прейслер - испанският певец вече е международна звезда и съответно доста отсъстващ баща. Концертите, турнетата и други събития го държат далеч от децата и съпругата му през по-голямата част от времето.
Когато Енрике Иглесиас е едва на 3 години, Хулио Иглесиас и Исабел Прейслер решават да се разведат. Първоначално Енрике е отгледан от майка си в Испания заедно със сестра си Чабели и брат си Хулио младши, докато не е принуден да се премести в Маями в САЩ заедно с баща си. Това е по-скоро мярка за сигурност, отколкото семейно събиране...

Анна Курникова и Енрике Иглесиас споделиха редки снимки на очарователните си деца

След като баща му е отвлечен от баската организация за независимост ЕТА в началото на 80-те години на миналия век, Хулио Иглесиас се страхува за сигурността на семейството си. Енрике Иглесиас прекарва тийнейджърските си години при баща си, но веднага щом има възможност, се изнася. Премества се в Канада, за да се посвети на музиката си, без да каже на баща си.

"Когато бях на 18 години, напълно се отчуждих от семейството си и това беше тежко", разказва той в интервю за Icon, приложението на испанския всекидневник El País, през 2019 г. Той обобщава: "Тръгнах да бягам и в продължение на 10 години нямах абсолютно никакъв контакт с баща си."

Трябва да се каже, че Хулио Иглесиас не е искал синът му да се занимава с музика. Сякаш е искал да остане единствената звезда в семейството. Така че Енрике Иглесиас продължил напред без разрешението на баща си. В Канада той записва първите си песни под фалшиво име, след това си намира мениджър и през 1995 г. издава първия си албум, озаглавен просто "Енрике Иглесиас".

Ако е имал голям успех, за баща му това е било обида. "Енрике изпрати албума си на баща си, който му каза, че е боклук и няма да стигне доникъде, че само той знае коя музика е добра и че трябва да му се довери", разказва пред Icon бившият мениджър на Хулио Иглесиас Алфредо Фрайле. И добави: "Той направи грешка.

"Енрике винаги се е опитвал да гради мостове с баща си. Той е добро, талантливо момче. Проблемът е, че той искаше да върви по свой път, а баща му смяташе, че трябва да се вслушва в съветите му...", допълва Алфредо Фраиле. От този момент нататък баща и син не си говорят в продължение на 10 години и Енрике приема това (много) зле.

"В началото плаках много", признава певецът. "Имаше един конкретен момент. Отидох в Сан Франциско, за да смеся първия си албум. Спомням си, че се върнах в хотела, сам, и започнах да плача. Помислих си: "Какво правя? Напълно съм изгубил връзка със семейството си".

Раздялата с баща му го разстройва толкова много, че той написва песен за нея - "Quizás", която е и заглавието на шестия му албум, издаден през 2002 г. "Годините минаха, а ние все още не си говорим/Не искам да си мислиш, че съм те забравил/В сърцето си с теб много си приличаме...", пее той.

Хулио Иглесиас обаче не се е свързвал повече със сина си. През 2005 г. това прави Енрике Иглесиас: "Свързах се с него едва когато дядо ми почина.Това са много години. Много страдах. Но това, което изпитвах към моята музика, ми даваше сили. И преди всичко преследвах целта си така, както сметнах за добре...".

В крайна сметка баща и син се събират отново, но отношенията им остават сложни. ВПри връзката с руската тенисистка Анна Курникова от 2001 г. Енрике Иглесиас дълго се колебае, преди да я запознае с Хулио Иглесиас. В крайна сметка именно раждането на близнаците на Енрике и Анна през 2017 г. окончателно събира баща и син (и снаха).
БГНЕС