/ ThinkStock/Getty Images
Изследователи от Будапещенския университет анализираха около сто известни картини с мълнии и установиха, че повечето от изображенията са неправилни, съобщава Live Science.
 
При съпоставяне на изображенията с фотографиите учените изясниха, че художниците са склонни да рисуват мълниите с по-малък брой разклонения. Изследователите заявяват, че най-вероятната причина е влиянието на античната традиция, според която мълнията се изобразява под формата на зигзаг.
 
"Художниците трябва да изучават много фотографии на реални мълнии и да запомнят най-важните морфологични характеристики: типичния брой разклонения и дървовидната структура", казва Габор Хорват от университета "Лоранд", цитиран от РИА-Новости.
 
Тук не става въпрос за субективността на художниците, които могат да бъдат спокойни за правото си да изобразяват предмети, хора и явления така, както ги виждат. В този случай се търси тенденцията, а погледът към изобразителния процес в случая е по-скоро статистически. За точното изобразяване на мълниите може да се използват други способи.
 
БГНЕС