Здравият сън не е даденост и трябва да полагаме грижи за него, съветва диетоложката Анастасия Гаврикова. Според нея желаещите здрав сън, на първо място, трябва да се откажат от храни с високо съдържание на въглехидрати, както и от големите порции.

Преяждането вечер може да бъде свързано с липса на закуска и чести закуски вместо пълноценни хранения през целия ден. „Ако за вечеря ядете паста със сирене и майонеза, а след това пиете чай със сладкиши, тогава ще ви е трудно да заспите. Тялото ви не се нуждае от такива количества въглехидрати, защото трябва да спите през нощта, нямате нужда енергия.Такава тежка храна не се усвоява. В резултат на това, вместо да почива, тялото изразходва ресурси за възстановяване“, каза Гаврикова.

5 съвета за добър сън

Диетоложката препоръчва и лека вечеря: задушено пилешко с броколи или карфиол и към него да се добави салата от краставици, домати, сезонни зеленчуци, билки, зелена салата, подправено с нерафинирано олио и тиквени семки. След такава вечеря ще ви е леко и ще заспите“, категорична е Гаврикова.
 
БГНЕС