Средностатистическият възрастен прекарва три и половина часа дневно, чувствайки се летаргичен, което се равнява на повече от 100 000 часа през целия живот, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултати от проучване, направено от Уан Пол във Великобритания.

Допитването, обхванало 2000 души, показва, че времето, през което хората се чувстват изморени, се равнява на 12 години от живота им, както и че те разчитат на кофеин и сладки изкушения, за да "изкарат деня".

Данните сочат още, че пандемията изтощава хората - 45 процента споделят, че се чувстват по-изморени, отколкото преди началото й. Усещането е най-изразено сред младите на възраст между 18 и 24-години - 68 на сто от тях споделят, че са по-изморени от обичайното.

Какво е пандемична умора? (ВИДЕО)

Най-често посочваните причини са лошият сън (55 процента) и затварянето (36 процента).

Когато се чувстват летаргични, 42 процента от анкетираните казват, че им е трудно да се концентрират, 29 процента изпитват затруднения с изпълняването на домакинските дейности, а 15 проценти имат проблеми с комуникацията.

В резултат на това повече от 40 процента от участниците в допитването се притесняват дали ще имат енергията да се справят с всекидневието, когато животът се нормализира.

За да противодействат на умората, приблизително същият процент анкетирани споделят, че пият четири или повече кафета дневно, докато една трета разчитат на сладки изкушения за прилив на енергия.

Как да се справим с умората? (ВИДЕО)

Един на петима души признава, че посяга към по-нездравословните стимули, въпреки съзнанието, че може да си набави енергия от полезни продукти като ядките.

"Кафето и сладките изкушения осигуряват бърз енергиен заряд, но също така причиняват и захарен срив, който кара хората да се чувстват по-изморени отпреди. Поради тази причина е по-добре да се хапват ядки, съдържащи протеини, фибри и мазнини, и осигуряващи бавно освобождаване на енергия, която трае часове наред", казва нутриционистът Роб Хобсън.

Допитването показва още, че само един процент от хората "никога" не се чувстват изморени през деня. Други 11 процента казват, че "рядко" усещат умора.
БТА