/ / iStock/Getty Images
Бидейки в изолация, трябва да обърнем голямо внимание на натоварването както на тялото, така и на мозъка, в противен случай могат да се появят промени в настроението, умора и проблеми със съня. Това сподели пред РИА Новости изследователя в Лабораторията за социална и когнитивна психология към Института по биомедицински проблеми Анна Юсупова.

"При екстремни прояви астенизацията (недостатъчно тонизиране на нервната система), може да се стигне до промени в настроението, умора, конфликти, трудно заспиване и невъзможност за почивка. Това е заплаха за хората в изолация", каза Юсупова.

семейство дом
iStock/Getty Images

Според нея, при тази ситуация претоварената нервна система може да реагира парадоксално на външни стимули - на слабите прекалено остро, а на силните – пренебрежително.

За да се предотвратят негативните последици в условията на самоизолация, психологът препоръча да планирате деня си и да спазвате режим, както и да ангажирате мозъка си с приятна за вас активност. Тук всичко зависи от предпочитанията - от плетене и бродерия до настолни игри и четене на книги.

семейство дом
iStock/Getty Images

Не трябва да забравяме за физическите натоварванията и упражненията, защото след тях ще се чувстваме по-бодри не само физически.

"Обичате ли да скачате на въже? Отлично. Не обичате да скачате - опитайте тогава, поне за известно време! Сега има огромен брой приложения с предложени физически упражнения за всеки. Не забравяйте да се занимавате с някаква физическа активност - това ще помогне не само за вашето телесно, но и за психичното ви здраве “, каза Юсупова.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук