Остава ни малко време да постигнем идеалната фигура за лятото. Изтощителните и лишаващи организма ни от полезни вещества диети са до болка познати и практикувани, често без дълготраен резултат. Но можем да разнообразим менюто си с гъби, които освен здравословни, могат да ни помогнат в борбата с килограмите. Те са с ниско съдържание на натрий и могат да се добавят към почти всяко ястие. Ето другите причини, които ги превръщат в една от най-здравословните храни:

Те имат уникален ароматен профил. Благодарение на някои химикали като глутамат и гуанилат, гъбите изискват по-ограничената консумация на сол. Освен това са заместител на месото.

Коя е идеалната храна за хората, които искат да отслабнат?

Те са източник на витамин D. Основният източник на този витамин естествено е слънчевата светлина, но той се намира и в някои храни. Гъбите съдържат малки количества на витамин D.

Подпомагат редуцирането на теглото. Смятат се за храна с ниско енергийна плътност, което означава, че са ниско калорийни. Изключително подходящи, като част от хранителен режим.

гъби
iStock/Getty Images

Гъбите са добър източник на витамини от групата В, които са от съществено значение за нервната ни система. Витамините от тази група благоприятстват за производството на червени кръвни клетки, подпомагат храносмилателната система и са от ключово значение за растежа.

Гъбена диета завладя Холивуд

Регулират холестерола, тъй като съдържат вид влакна, наречени бета-глюкан. Смята се, че бета-глюкани играят роля в метаболизма на мазнините и помагат на по-ниското общо съдържание на холестерол в кръвта.

гъби
iStock/Getty Images

И още:

3 eфикасни хранителни режима за отслабване

Диетолог препоръча най-здравословните съчетания на храни

Препоръката на лекар: Заложете на умерен подход за отслабване

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук