Диего Марадона
Диего Марадона / Gulliver/Getty Images
Мадридският в. „Ас“ изброи 10 любопитни неща за великата футболна „десятка“ Диего Армандо Марадона в чест на 60-ия му рожден ден. Те са съвсем малка част от чудесата в живота на дон Диего.

- Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г. в болница „Евита Перон“. Той е първо чедо на майка си Далма, известна като доня Тота. Казват, че след далеч не лесно раждане, най-накрая тя изкрещяла „Гооооол!“
 

Докторът пък й показал новороденото с особено посвещение: „Поздравления! Имате здрав син, а той е пълен задник."



- Като дете Марадона избягал една нощ от схлупената колиба, където живеел със семейството си. Вила Фиорито е квартал без електричество и течаща вода, в тъмното малкият Диего се изгубва и пропада в един от т. нар. в Аржентина „черен кладенец“ - септична яма за човешки екскременти. Чичо му Сирило го открива и спасява, като кара момчето да държи главата си над екскрементите, докато успеят да го измъкнат. Задачата на Диего била да оцелее.
 

- Когато Марадона подписва с Барселона, в съблекалнята на клуба мнозина са подозрителни и посрещат със завист онова 21-годишно момче, за което клубът плати най-големия трансфер в историята дотогава: един милиард песети.
 

Първото нещо, което Диего прави, когато влиза в съблекалнята, е да отвори сака си, да извади навитите на топка чорапи, и да започне да жонглира с тях, без да ги оставя да падат на пода. Втрещени, всички замлъкват и си кимат с глава: „Този трябва да е много добър“. Вече няма съмнения.

- Колко деца има Марадона? Както веднъж сам казва - „природата само знае“. Може би само тя, дори той не е наясно. От брака си с Клаудия Виляфане Диего има две дъщери - Далма и Джанина. Официално и в продължение на десетилетия винаги се смяташе, че това е единственото потомство, но преди да се роди Далма, на бял свят се появява Диего младши, резултат от флирт между аржентинеца и млада неаполитанка.

Марадона не признава Диего Джуниър за свой син до 2016 г., когато синът му е вече 29-годишен, въпреки че, както се твърди, той му е изпращал пари още от детството му.

Марадона има още две деца. Яна е резултат от краткотрайна връзка с Валерия Сабалейн, сервитьорка в дискотека. Марадона никога не пожела да се подложи на ДНК тест, но е трябвало да признае момичето за своя дъщеря по съдебен ред.
 

В продължение на години съпругата му Клаудия Виляфане отговаря за депозирането на издръжката за момичето, въпреки че Марадона не иска да знае нищо за него.

През 2015 г., когато Яна е пълнолетна, баща и дъщеря започнаха връзка. Последният официален и признат син е Диего Фернандо, роден след 10 години връзка с Вероника Охеда, която той напусна, когато разбира, че е бременна.

- Когато играе за Севиля, Марадона определя еднолично тренировъчния график според настроението си за деня. Карлос Билардо, който беше треньор (селекционерът, с когото Аржентина спечели втората си световна титла, начело с Марадона, през 1986 г.) и заради когото подписа с клуба, не информира отбора кога ще се тренира на другия ден. Само казва на играчите, че ще бъдат уведомени.

Когато Марадона се събужда на следващия ден, което обикновено става около обяд, Диего праща да уведомят треньора и едва тогава Билардо започва операцията по свикването на следобедната тренировка.
 

- Често се срещат снимки и видеозаписи на Марадона, който тренира с развързани бутонки, с влачещи се по земята връзки. Когато пристигна в Севиля, някои от съотборниците му смятат, че това е чиста надувка и е само въпрос на дни новият да настъпи връзката и да се пльосне на земята. Но дните минават, Марадона никога не се спъва, тогава започват да се сключват облози между играчите в кой ден той ще се пребие след като настъпи връзките си. Този ден така и не идва.
 

- Ако Марадона се отегчи на тренировка, той винаги решава да я направи по-забавна, като измисля игри и облози. Например да сложи топката в центъра на терена, да накара да поставят куб при някой от флаговете за корнер, и да оповести условието: топката да се вкара там с едно докосване, без рикошет. Диего обещавал да плати на всеки, който го направи. Той успявал, но другите....
 

- Но предизвикателството, което най-много изумявало съотборниците му, е разновидност на обичайното за футболна тренировка целене на напречния дирек на вратата.

Вариантът Марадона, обаче, предвиждал поставянето на билет на върха на гредата. Уверен в себе си, дон Диего казвал пред изумените си колеги: „Ритам топката, тя забърсва билета, той пада надолу така, че влиза във вратата: гол с билета!“ След като обяснявал, Марадона го правел. Само той, никой друг.

- Марадона, въпреки че е считан и третиран като бог, е съвсем земно момче. Разбират го и в Севиля, когато на рождения ден на домакина на отбора, той се появява със скромен подарък за рожденика: часовник Rolex.

- Росио Олива, 29-годишна бивша футболистка, е последното гадже на Марадона, за което се знае. И тяхната връзка е бурна, разделят се в началото на годината след 6-годишно съжителство.

Тя подава оплакване срещу него за малтретиране, той пък й връща с поръчването на ареста й заради кражба. Накрая се помиряват, предполага се, че пак са заедно.

Превод и редакция: DarikNews