Google припомня за британския математик Алън Тюринг
Google припомня за британския математик Алън Тюринг / screenshots/Google

Интернет компанията Google отбеляза с празнично лого 100-годишнината от раждането на прочутия британски математик и криптограф Алън Тюринг, който има огромен принос за развитието на информатиката и е създател на теорията за изкуствения интелект.

Традиционното лого на Google на главната страница на търсачката е заменено по средата с интерактивно изображение на абстрактната изчислителна машина на Тюринг, която до ден-днешен се използва в теоретичните и практически изследвания в сферата на изчислителните технологии.

Алън Тюринг е роден на 23 юни 1912 г. в Лондон. По време на Втората световна война (1939-1945) работи в британски криптографичен център, където разшифрова закодирани съобщение на германската армия. Ученият участва в разработването на машините за дешифриране „Бомбата” и „Colossus”.

„Машина на Тюринг” е една от фундаменталните разработки в областта на теорията на изкуствения интелект. По-късно тя е използвана като модел за разработването на първите компютри.

Тюринг е една от най-известните жертви на хомофобията във Великобритания. В средата а ХХ век хомосексуалността е смятана психично заболяване на Острова. През 1952 г. Тюринг е осъден на хормонална терапия заради своята нетрадиционна ориентация. Година по-късно той умира отровен от цианид. До ден-днешен неговата кончина остава загадка дали става дума за нещастен случай или самоубийство.

През 2002 Тюринг е обявен за един от 100-те най-велики британци в историята. През 2009 г. премиерът Гордън Браун публично се извини за съдебните гонения над гениалния учен.