/ ThinkStock/Getty Images
Огромно Градче на киното, голямо колкото 200 футболни игрища и предназначено да конкурира Холивуд, отвори врати в Китай, съобщиха Ройтерс и АФП. То има амбицията да привлече чуждестранни филмови продукции и да стимулира китайската филмова индустрия.
 

50 млрд. юана (8 млрд. долара) са били изразходвани за построяването на този комплекс с площ 376 хектара в пристанищния град Циндао в източната част на страната. 30 студиа, отговорящи на най-високите международни изисквания, вече са построени. Едното от тях е с площ 10 000 кв.м. Други 10 студиа ще бъдат изградени през следващите няколко години, поясниха от компанията "Далян Ванда груп", специализирала се в хотелиерството и спорта.
 

Комплексът включва също зала за спектакли, училище, болница, луксозни хотели, атракционен парк и яхт клуб, вдъхновен от онзи в Монако. Освен това се предвижда построяването на търговски център с площ 360 000 кв.м, включващ пързалка, и на "най-големия киносалон в света".
 
В Градчето на киното вече са снимани два китайско-американски блокбастъра - "Великата китайска стена" с Мат Деймън и "Огненият пръстен 2".
БТА