Никол Кидман беше отличена със Специалната награда на 70-ото издание на кинофестивала в Кан.
Никол Кидман беше отличена със Специалната награда на 70-ото издание на кинофестивала в Кан. / Guliver/Getty Images
Журито на кинофестивала в Кан награди две актриси и две режисьорки - нещо небивало досега, но коренна промяна отново нямаше. "Златната палма" отново спечели мъж, както всяка година, освен 1993, предаде АФП.

Рубен Йостлунд извика от щастие на гала церемонията на кинофестивала в Кан, когато стана първият шведски режисьор, който спечели "Златната палма" за най-добър филм.

Жестокият ритуал, който унищожава филми в Кан

"Мога да Ви режисирам вече, все пак спечелих Златната палма", каза 43-годишният режисьор, след като изненадващо спечели приза за сатирата си "The Square" ("Квадратът" или "Площадът").

Рубен Йостлунд
Рубен Йостлунд извика от щастие, когато стана първият шведски режисьор, който спечели Златната палма за най-добър филм. Guliver/Getty Images

"The Square" е една от 19-те продукции, които се състезаваха тази година за "Златната палма". Статуетката беше украсена с 167 диаманта по повод 70-годишнината на световния кинофестивал.

Наградата за режисура за първи път от 56 години спечели жена - американката София Копола за "Измамените".

София Копола
София Копола Guliver/Getty Images


Това досега се беше случвало само през 1961 г., когато рускинята Юлия Солнцева беше отличена за "Повест за пламенните години".

София Копола "получи наградата, не защото е жена, а защото филмът е отличен", подчерта китайската актриса Фан Бинбин, една от четирите представителки на нежния пол в 9-членното жури.

СНИМКИ: Три холивудски принцеси са звездите в "Измамените"

Наградата за сценарий беше присъдена съвместно на британката Лин Рамзи за "Никога не си бил действително тук" и на гърка Йоргос Лантимос ("Убийството на свещен елен"). Мнозина критици мислеха, че Лин Рамзи ще стане втората режисьорка, спечелила "Златна палма" в Кан и затова наградата за сценарий беше като утешителна за нея.

Лин Рамзи
Лин Рамзи Guliver/Getty Images

Новозеландката Джейн Кемпиън пак остана единствената режисьорка, спечелила "Златна палма" през 1993 г. за филма "Пианото" в 70-годишната история на кинофестивала в Кан. Тя обаче поделя награда с китаеца Чън Кайгъ ("Сбогом спътнице моя").

Две актриси получиха награди на Кан 2017 - германката Даян Крюгер - за най-добра главна роля в "Изневиделица" и звездата Никол Кидман, която беше отличена със "Специалната награда на 70-ото издание".

Журито в Кан награди Даян Крюгер за най-добра главна роля в "Изневиделица"
Журито в Кан награди Даян Крюгер за най-добра главна роля в Guliver/Getty Images

СНИМКИ: Най-добрата актриса на кинофестивала в Кан

Мястото на жените в киното, които са малцинство, особено на творческите и ръководни длъжности, беше обсъждано многократно на фестивала в Кан. Тази тема отново беше подхваната в неделя от дамите в журито.

"Бях изненадана от представянето на женските образи на екрана", заяви актрисата Джесика Частейн за селекцията на филмите. "Трябва да има повече режисьорки. Тогава бих разпознала повече образи от ежедневието ми - проактивни . . . , които не само реагират на мъжете около тях, а имат собствено мнение".

Ярко слънце за старта на 70-ия кинофестивал в Кан (СНИМКИ)

"Мъжете доминират в този занаят, и това не винаги е хубаво", каза германската режисьорка Марен Аде, която миналата година беше фаворит за "Златна палма", но беше пренебрегната.

Марен Аде
Марен Аде Guliver/Getty Images

"Смята се, че този занаят не е за жени, но това е грешка . . . Има много истории, които жените могат да разкажат, които ни липсват, не само за жени".

В основната конкурсна програма от 19 филма само три бяха режисирани от жени.

Като реванш наградата "Златна камера", която се присъжда за първи филм, за втора поредна година беше спечелена от жена - французойката Леонор Серай с филма "Млада жена".
БТА