Моника Белучи
Моника Белучи / БГНЕС
Младата актриса Лили-Роуз Деп и режисьорът Асгар Фархади откриха тази вечер 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан - най-големият в света, съобщи Франс прес. В компанията на 19-годишната дъщеря на френската певица Ванеса Паради и американския актьор Джони Деп, иранският режисьор пожела на участниците "12 дни, изпълнени с ентусиазъм и диалог, 12 дни за откриване на филмите, които ще ви накарат да се замислите за човешкото състояние днес".

Ярко слънце за старта на 70-ия кинофестивал в Кан (СНИМКИ)
 
Председателят на фестивалното жури - испанският режисьор Педро Алмодовар, изказа пожелание 19-те филма в състезателната програма да му дадат сила и вдъхновение.

"Обещавам да бъда субективен, пристрастен и податлив", заяви Алмодовар, докато останалите членове на журито са качваха на свой ред на сцената. Сред тях са американският актьор Уил Смит, китайската актриса Фан Бинбин, италианският режисьор Паоло Сарентино и френската режисьорка и актриса Аниес Жауи.

Моника Белучи
БГНЕС

 
Водеща на церемонията за откриването на фестивала е италианската актриса Моника Белучи. "Киното няма нито пол, нито знаме, нито граница", заяви тя. По време на откриването 52-годишната красавица и френският актьор Алекс Луц разиграха кратък сюжет, в който се целунаха страстно, което разгорещи цялата обстановка. Кинофестивалът в Кан започна с прожекция на френската драма "Привиденията на Исмаел" с участието на две от най-известните френски актриси, а режисьорът на филма Арно Деплешен изрази надежда, че няма да бъде разкъсан от прочутите с враждебността си критици на събитието, предаде Ройтерс.

филм Кан фестивал
БГНЕС

Продукцията е смесица от жанрове, като в нея има шпионски елементи, страст и хумор. Една от рецензиите на филма го нарече "вълнуващ" и "освободен".

БГНЕС

Марион Котияр и Шарлот Генсбур са в главни роли, заедно с Матийо Амалрик - злодея от филма за Джеймс Бонд от 2008 г. "Спектър на утехата". Сюжетът на "Привиденията на Исмаел" разказва за режисьор, чиято жена изчезва преди 20 години.
 
Откриването на фестивала е престижно, но то означава, че лентата не може да се състезава с останалите от конкурсната програма. Това, по думите на Арно Деплешен, е облекчение.
 
"Чувстваш се малко по-защитен, отколкото когато си в конкурса, и в същото време е голяма чест. Мисля, че е по-малко рисковано, отколкото да се състезаваш, тъй като френските журналисти могат да бъдат много брутални", каза той.

БГНЕС

На фестивала, където критиците не се страхуват да освиркат филм, ако не го харесват, "Привиденията на Исмаел", който преминава от шпионски трилър до мелодрама с елементи на комедия, изглежда бе добре приет.
 
Списание "Холивуд рипортър" написа, че продукцията има "повествование, което не е непременно напълно изчерпателно, но което доставя голямо удоволствие, заигравайки се с всички идеи, теми и стилове на сценариста и режисьор".

БГНЕС

Ако филмът е автобиографичен, както каза актьорът Луи Гарел, то изглежда животът на френския режисьор е изпълнен с отчаяние, алкохол и безсънни нощи, но и с много страст.

БГНЕС


След церемонията по откриването на киномаратона присъстващите около 800 гости ще участват в официална вечеря в хотел "Мартинез".
 
Наградата "Златна палма", която тази година е украсена със 167 диаманта, ще бъде присъдена на 28 май.

БТА