Големият бариерен риф може би не расте
Големият бариерен риф може би не расте / снимка: bg.wikipedia.org

Ръстът на коралите от Големия бариерен риф край австралийските брегове значително се е забавил. Прирастът им продължава, но е много бавен, което може да окаже влияние върху живота на хиляди морски организми, отбелязва БГНЕС, позовавайки се на информация, изнесена от Би Би Си.

Учени от австралийския институт за морски изследвания са проучвали масивните корали, чиято възраст е стотици години, и са достигнали до извода, че обемът на седиментите на калциевия карбонат от 1990 г. е намалял с 13,3%. Екипът е проучил 328 корала в 69 различни места. По данни на учените, средният им прираст е със скорост 1,5 см годишно.

Изследователите смятат, че подобно съкращение на седиментите е безпрецедентно. По думите им, за последните 400 години не се е наблюдавало подобно явление. Те са предположили, че причината е в глобалното затопляне и увеличаването на киселинността на морската вода. Кораловите рифове заемат централно място при формирането на морските екосистеми и хранителните вериги за хиляди морски организми, припомнят учените