Филм показва Мерилин Монро да пуши марихуана
Филм показва Мерилин Монро да пуши марихуана / Reuters

Любителски филм, който показва релаксиращата Мерилин Монро, пушеща марихуана, се появи 50 години след заснемането му, съобщават Ройтерс и БГНЕС.

Немият цветен филм е направен в частен дом в Ню Джърси и неотдавна е бил придобит от колекционера Кейя Морган срещу 275 000 долара от човека, открил филма, пожелал анонимност. Авторските права ще бъдат предложени за продан в сайта eBay по-късно тази седмица. В лентата се вижда как в някакъв момент Монро поема цигара и вдишва, но не много дълбоко.

Човекът, заснел любителската творба, потвърждава, че цигарата, която се вижда, съдържа марихуана. По думите му тя била негова, останалите си я предавали един на друг. "Не беше парти. Беше събиране от типа идваш и си отиваш", уточнява авторът.

Морган, колекционер на исторически фотографии, ръкописи, автографи и документи, също така работи върху филм около смъртта на Монро през 1962 г. Той научил за "марихуанения" филм с участието на звездата по време на свое проучване и открил собственика, който го пазел като част от архив, местен в различни жилища през годините. Филмът бил съхраняван на тавана на последното му жилище три години преди Кейя Морган да се добере до него.