Вятърът е един от основните фактори, формиращи климата на Земята. Влиянието му има благоприятно въздействие върху опрашването на растенията, като източник на енергия и др. Но вятърът може да предизвиква явления, които да доведат до значителни материални щети. Силата на вятъра често е способна да разруши всичко по пътя си.

Бурни ветрове в Европа взеха жертви и създадоха хаос (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ето местата, които могат да претендират за най-ветровитите кътчета на планетата:

Баку, Азербайджан

Столицата на Азербайджан често е наричана "Град на ветровете". А древните персийци са наричали селището "Град на блъскащите ветрове". На това място често духат силни ветрове, идващи от Каспийско море, както и топли, идващи откъм сушата.

Ветровете периодично издухват градския смог и прочистват въздуха на Баку.

Най-големите природни бедствия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Шотландия, Великобритания

Обединеното кралство често е наричано "най-ветровитата страна в Европа", а Шотландия поема най-много от силните атлантически ветрове. Средно-годишната скорост на вятъра в Шотландия е около 27 км/ч.

Сейнт Джонс, Канада

Сейнт Джонс е столица на канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Това е най-ветровития град на Канада. Средната годишна скорост на вятъра там е 21 км/ч, а през 47 дни в годината поривите на вятъра имат средна стойност около 30 км/ч.

Патагония, Южна Америка

Патагония е разположена в най-южната част на Южна Америка и е брулена от ветровете, идващи от обграждащите я от изток и запад океани.

В някои от градчетата по улиците са опънати въжета, за да могат жителите да се държат за тях, когато задухат силните ветрове.

Връх Еверест, Хималаи

Най-високата точка на планетата е място със суров климат. Най-силните ветрове духат през зимните месеци между ноември и февруари. Най-силният регистриран вятър там е бил със скорост 281 км/ч през м. февруари 2004 г.

Връх Вашингтон, САЩ

На 12 април 1934 г., метеорологичната обсерваторията, намираща се на този американски връх, е регистрирала един от най-силните пориви на вятъра  – 371 км/ч.

вятър
Thinkstock/Getty Images

Остров Бароу, Австралия

На малкото островче, разположено в северозападната част на Австралия, са регистрирани едни от най-силните бризове.

На 10 април 1996 г. е измерена скорост на вятъра от 408 км/ч. Според Световната метеорологична организация това е най-силният вятър, измерен някога.

Уелингтън, Нова Зеландия

Столицата на Нова Зеландия има репутацията на най-ветровития град на земята.

Най-силната измерена скорост на вятъра тук е била 241 км/ч, но през цялата година духат ветрове, които често биват бурни.

Южните океански ширини

За разлика от Северното полукълбо, западните ветрове, духащи над Южните океански ширини, не срещат никакви препятствия по пътя си. Това им дава простор да се вихрят безспир. Нерядко достигат скорост над 160 км/ч.

Антарктида

Антарктида е мястото, на което се раждат най-необикновените ветрове - катабатичните ветрове или още "спускащи се от хълмовете", както ги наричат. Възникват като комбинация от мразовития климат и формата на континента.

До наши дни това място си остава най-ветровитото, разположено на морското равнище кътче на Земята.

Антарктида
Thinkstock/Getty Images